Social

Târg de bunătăți locale în Chișinău: Femei de afaceri, inclusiv refugiate, au expus produse sustenabile cu sprijinul UN Women

video

Miere, cătină, nuci dar și alte bunătăți produse pe aceste meleaguri s-au găsit la un târg desfăşurat timp de două zile în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău, iar cumpărătorii nu s-au lăsat aşteptaţi. Au participat doar femei de afaceri, inclusiv refugiate, care desfăşoară o activitate sustenabilă în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al UN Women Moldova.

Natalia Untila a venit la târg cu o gamă variată de produse din cătină. Spune că acestea pot fi un tratament eficient împotriva afecţiunilor respiratorii aduse de răcirea vremii.

NATALIA UNTILA, cultivator de cătină: Cu cătină şi produse din cătină. Avem cătină cu miere, piure de cătină, cătină cu zahăr şi ulei din seminţe de cătină presat la rece, presare hidraulică. Este un produs foarte solicitat în sezonul rece, dat fiind faptul că este foarte util pentru imunizare.

La mare căutare au fost şi mierea, murăturile sau caşcavalurile maturate. Antreprenoarele spun că astfel de târguri sunt o șansă importantă de a-şi prezenta produsele.

Standurile au atras mulţi vizitatori care și-au umplut sacoșele cu produse autohtone gustoase şi sănătoase.

La această acţiune au participat peste 80 de femei de afaceri, inclusiv refugiate, care dezvoltă un business sustenabil în Republica Moldova.

DIANA CRUDU, organizator: Deserturile noastre tradiţionale cum ar baba neagră ca la nord, material săditor, produse handmade. Este modul în care înţelegem noi să celebrăm munca femeilor de la sate.

DOMINIKA STOJANOSKA, director regional UN Women: Suntem foarte bucuroși să vedem atât de multe femei prezente la acest târg. E vorba despre femei din diverse regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv refugiate, femei cu dizabilități și mame de copii cu dizabilități. Ele și-au expus produsele aici și observăm un mare interes din partea vizitatorilor, ceea ce este cu adevărat îmbucurător.

Evenimentul se desfășoară pentru al treilea an consecutiv.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter