Justiție

Un bărbat a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență

post-img
imagine simbol

La 17 iunie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui bărbat, învinuit de săvârșirea a două episoade de trafic de influență (art. 326 alin.(1) din Codul penal).

Cauza penală respectivă a fost pornită în martie 2023 de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui autodenunț.

Potrivit materialelor, inculpatul, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, a pretins și primit de la denunțător, mijloace bănești în sumă de 5 000 Euro, sub pretextul influenței asupra persoanelor publice străine din cadrul Ambasadei României, pentru a-i determina să urgenteze soluționarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru soția denunțătorului și copii acestuia. Ulterior, sub același pretext a mai pretins suma de 7 000 Euro.

Tot el, în aceeași perioadă, aflând că o cunoștință a denunțătorului a fost reținută, sub pretextul influenței asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii și Instanțelor judecătorești, a pretins mijloace bănești în sumă de 35 000 Euro, pentru a-i determina să înlocuiască măsura preventivă, din arest preventiv în una mai blândă.

Ulterior, susținând că a influențat adoptarea soluției privind înlocuirea măsurii preventive, a redus suma pretinsă inițial - la 25 000 Euro. Astfel, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă în sumă de  8 000 Euro.

Prin urmare, la 17 iunie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunilor de trafic de influență (art. 326 alin.1 din Codul penal), iar, pentru concurs de infracțiuni, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pentru un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Potrivit comunicatului procuraturii generale, pe perioada judecării cauzei, inculpatul s-a aflat în arest preventiv, măsura preventivă fiind menținută până la data când sentința va deveni definitivă.

Totodată, de la inculpat au fost confiscate și trecute în folosul statului mijloacele bănești în suma de 5 000 Euro, cât și cele 8 000 Euro recunoscute în calitate de corp delict, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune.

De asemenea, a fost menținut sechestrul aplicat în limita sumei de 5 000 Euro, în scopul asigurării și garantării confiscării speciale.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter