Politic

Europarlamentarul Eugen Tomac: "Omul zilei astăzi, în Europa, a fost doamna președinte Maia Sandu"

post-img
Eugen Tomac
Sursa foto: TVR Moldova

Astăzi, 18 mai, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut în plenul Parlamentului European un discurs istoric, europarlamentarii au aplaudat-o îndelung şi au felicitat-o pentru curajul de care dă dovadă în alegerea viitorului Republicii Moldova. Europarlamentarul Eugen Tomac a spus în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova că astăzi, omul zilei în Europa a fost doamna președinte Maia Sandu și la Bruxelles a fost un lider care a reprezentat tot ce e mai bun în Republica Moldova.

"Este un discurs istoric pentru că omul zilei, astăzi, în Europa, a fost doamna președinte Maia Sandu. Nu sunt cuvinte mari pentru că peste tot unde am fost astăzi, și la Comisia Europeană și în Consiliu, peste tot se discuta despre R. Moldova, ceea ce nu este puțin lucru, într-un context atât de fragil, atât de tensionat cum este cel din regiune și tocmai de aceea cred că discursul pe care l-a transmis astăzi în Parlamentul European a întărit și mai mult ambiția pe care o are atăt domnia sa, cât și majoritatea cetățenilor R. Moldova, aceea de a accelera procesul de integrare în Uniunea Europeană. A subliniat foarte clar în plenul Parlamentului European faptul că cetățenii R. Moldova vorbesc o limbă oficiala a Uniunii Europene, sunt parte dintre ei cetățenii UE, că istoria R. Moldova este o istorie europeană și își dorește ca procesul de aderare să se întâmple cât mai rapid pentru că Uniunea Europeană înseamnă pace, prosperitate și stabilitate. Asta e esențial. La Bruxelles am avut un lider care a reprezentat tot ce este mai bun în R. Moldova într-un context atât de periculos până la urmă pentru că nimeni nu poate face abstracție de realitățile care există dincolo de Nistru despre care s-a discutat astăzi în Parlamentul European. S-a creat un culoar bun, important să îl putem fructifica. Cred cu tărie că R. Moldova va primi, în sfârșit, o perspectivă clară europeană, pentru că până acum nu s-a discutat niciodată perspectiva europeană a Republicii Moldova. Să sperăm că dupa această vizită, la Consiliul European din iunie, R Moldova va primi ceea ce așteaptă, și anume perspectiva de aderare și acest lucru trebuie să se întâmple cât mai rapid în doi pași. În primul rând, o integrare economică și, evident, apoi negocierile politice și implementarea reformelor", a spus prin Skype, de la Bruxelles, europarlamentarul Eugen Tomac.

"Această vizită a doamnei președinte în Parlamentul European este următoarea etapă după completarea chestionarului, în procesul nostru de convingere, de discutare, de a susține demersul Republicii Moldova de a obține statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acest efort va fi făcut de întreaga diplomație a R. Moldova, în frunte cu doamna președinte, iar discursul doamnei președinte spune sincer și deschis câteva mesaje de bază: noi suntem parte a familiei europene, cultural, istoric, politic. Suntem orientați către Uniunea Europeană. Doamna președinte subliniază faptul că noi nu ne dorim favoruri, scurtături, să fim acceptați pe anumite criterii, diferite de către restul statelor. Ne dorim să schimbăm țara la față după un model european, iar pentru a face acest lucru mai bine, pentru a beneficia de suport, avem nevoie de acest statut de țară candidat.  Republica Moldova are nevoie de acest statut de țară candidat pentru că suntem într-o perioadă în care suntem bulversați de toate crizele posibile, de un război injust. R. Moldova, în raport cu Ucraina și țările europene manifestă o solidaritate cu adevărat europeană, dar are de rezolvat niște probleme substanțiale pentru cetățenii săi și aici are nevoie de tot suportul Uniunii Europene, iar obținerea statutului de țară candidat deschide porțile Uniunii Europene de a ajuta R. Moldova și mai mult", a adăugat deputatul PAS, Adrian Băluțel.

"Este un discurs care a pus accentul pe cele mai importante aspecte ce țin de problemele cu care se confruntă R. Moldova, dar și de dorința R. Moldova de a deveni parte a Uniunii Europene. Cred că din această perspectivă, președintele Maia Sandu a fost destul de sinceră. A reușit să obțină din partea deputaților foarte mult sprijin. Este foarte importantă, în general, prezența Maiei Sandu în Parlamentul European. Pe lângă faptul că este o prezență istorică, este și un mesaj important politic, fiindcă, evident, sunt transmise semnale importante nu doar deputaților, dar toată lumea din Uniunea Europeană a fost atentă pe declarațiile ei și din câte știm, vor avea loc și alte întâlniri importante cu lideri europeni, cu membri ai familiei europene. Sperăm că această vizită va convinge statele europene să sprijine procesul de integrare a R. Moldova. Pentru noi e important să obținem acest statut de stat candidat", adaugă comentatorul politic Veaceslav Berbeca.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter