Uniunea Europeană va suspenda acordul încheiat cu Rusia în 2007, datorită căruia, cetăţenii ruşi beneficiau de vize europene în regim preferenţial. Reuniţi la Praga pentru a doua zi la rând, miniştrii de externe ai Uniunii Europene au luat azi această decizie, însă nu au reuşit să convină asupra interdicţiei totale de a acorda vize ruşilor aşa precum a solicitat Kievul susţinut de mai mult state din estul UE.
Înaintea reuniunii de azi a miniştrilor de externe ai UE, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a subliniat obiectivele de bază care trebuie atinse pentru a pune capăt războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.
JOSEP BORRELL şeful diplomaţiei U.E.: „Trebuie să continuăm să facem următoarele trei lucruri – să sprijinim Ucraina, să punem presiune asupra Rusiei și să abordăm mai amplu consecințele acestui război care afectează întreaga lume.”
Josep Borrell a anunţat de la bun început că intezicerea sau restricţionarea acordării vizelor europene pentru cetăţenii ruşi, e cea mai spinoasă problemă. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba ceruse azi dimineaţă într-un mesaj electronic adresat Uniunii Europene să interzică accesul tuturor turiştilor ruşi pe teritoriul blocului comunitar.
El a subliniat că ar fi o măsură adecvată, în condiţiile în care majoritatea ruşilor susţin războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Cetăţenii ruşi beneficiază de vize europene în regim preferenţial de 15 ani în urma unui acord încheiat de UE şi Moscova. Problema suspendării acestui acord a fost înaintată de unele state ale UE încă în primele zile ale invaziei ruse din 24 februarie. Însă abia acum miniştrii de externe ai Uniunii s-au reunit pentru a aborda această problemă.
PEKKA HAAVISTO, ministrul de Externe al Finlandei: „Finlanda va limita, începând cu 1 septembrie, numărul vizelor pentru turiștii ruși, iar noi propunem ca acțiuni similare să fie întreprinse în acest moment de către toate ţările din Uniunea Europeană. Considerăm că este important să arătăm că în timp ce ucrainenii suferă, turismul normal nu ar trebui să continue ca de obicei şi ar trebui să impunem restricţii pentru vizele turiştilor."
Mai multe ţări membre ale UE se opun suspendării vizelor europene pentru ruşi, asupra căreia insistă în special statele din nordul şi estul UE. Franţa şi Germania se împotrivesc acestei idei şi afirmă că reducerea drastică a vizelor acordate cetăţenilor ruşi ar fi contraproductivă pentru UE, în condiţiile în care blocul comunitar luptă pentru drepturile cetăţenilor ruşi care sunt împotriva războiului.
De aceeaşi părere sunt şi alte state ale blocului comunitar care cred că UE trebuie să continue să acorde vize pentru studenți, artiști, oameni de știință și alți profesioniști cheie care doresc că intre în UE.
ANNALENA BAERBOCK ministrul de Externe al Germaniei: „Au fost momente în care am oferit vize unor oameni care au susținut cu curaj oportunitatea de a ieși din Rusia foarte, foarte repede cu ajutorul acestei vize Schengen și, prin urmare, să poată mediatiza evenimentele din Uniunea Europeană, de exemplu, e vorba de jurnalişti sau de cei implicaţi în alte domenii, precum studenţi. Şi mi-aş dori ca acest lucru să fie în continuare posibil.”
În lipsa unanimităţii, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat că iau în considerare interzicerea sau restricţionarea unilaterală a vizelor pe care le acordă cetăţenilor ruşi. Cele patru state şi-au înăsprit deja regimul de vize pentru ruşi – unele nu mai oferă vize turiştilor, iar altele deloc. Finlanda, ţara prin care mulţi turişti ruşi călătoresc în Spania, procesează în prezent aproximativ 1.000 de cereri de viză pe zi şi a decis să reducă începând de mâine numărul de vize eliberate turiştilor ruşi la 10%.