Actualitate

Parlamentul European îi cere explicaţii şefului TikTok pentru rolul platformei chinezești în alegerile din România

post-img
TikTok

Ascensiunea candidatului independent Călin Georgescu ridică semne de întrebare despre felul în care e folosită în campanie platforma chinezească TikTok. Parlamentul European a cerut explicaţii conducerii reţelei, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului din România vrea să sesizeze Comisia Europeană pentru o investigaţie care să stabilească dacă TikTok a încălcat regulamentul european în materie de servicii digitale.

Consiliul Național al Audiovizualului îşi bazează cererea de investigaţie pe un raport al Expert Forum, potrivit căruia candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creştere semnificativă în preferinţele electorale, de la 2 la 22 la sută, într-un timp foarte scurt şi datorită expunerii pe TikTok, scrie TVR INFO.

Pe această reţea a avut o campanie bazată pe coordonarea unor conturi care au promovat activ conţinut electoral fără marcaje adecvate.

În opinia preşedintelui CNA, avem un risc sistemic în ceea ce priveşte publicitatea politică şi cere intervenţia BEC pentru interzicerea publicităţii politice a candidatului Călin Georgescu.

Subiectul a ajuns şi în plenul Parlamentului European, care a cerut audierea şefului Tik Tok pentru a da explicaţii în legătură cu posibila ingeriţă a platformei în alegeri.

Valerie Hayer, lider al grupului Renew în PE: În legătură cu alegerile prezidenţiale din România, suntem surprinşi să vedem cum candidatul de extremă dreapta a ajuns pe primul loc în turul întâi. Este un candiat împotriva NATO, împotriva Vestului, pro-rus. Este o mărturie a faptului că democraţiile sunt atacate în faţa ochilor noştri. Vedem cum reţelele de socializare, în special TikTok, au devenit un câmp de luptă pentru votanţi. Click-urile primează în faţa conţinutului. Îl chemăm pe CEO-ul TikTok să vorbească în faţa acestui parlament pentru a ne asigura că această platformă nu încalcă normele legislaţiei care reglementează serviciile digitale. România este un semnal de alarmă. Radicalizarea şi dezinformarea se pot manifesta în toată Europa, cu consecinţe grave.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: E un sistem, nu știu cât e de legal, am înțeles cum s-a folosit sistemul. Sursa de finanțare, părerea mea, este de urmărit, “follow the money”. Toate partidele nu au făcut acest lucru, pentru că legea prevede niște plafoane pentru cheltuielile pe online, banii folosiți în ceea ce s-a întâmplat sunt mult mai mulți decât cei prevăzuți. Asta înseamnă că sursa de finanțare a fost una externă. Nu-s procuror și nu sunt judecător. Nu e treaba mea, asta este treaba celorlalte autorități.

Platforma chinezească TikTok este suspectată de ingerinţe în procesele electorale din mai multe țări, dar și de operaţiuni ilegale derulate cu ajutorul algoritmilor şi care colectează date personale ale utilizatorilor.

Din această cauză, platforma este interzisă pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor din sectorul public din mai multe ţări europene şi SUA.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter