Europa azi

Parlamentul European a votat propunerea de buget UE pe 2023: peste 187 miliarde de euro

post-img
fonduri UE

Parlamentul European (PE) şi-a votat miercuri poziţia privind bugetul UE pentru 2023. Eurodeputaţii au anulat aproape toate reducerile aplicate de Consiliu - peste 1,6 miliarde de euro - şi, prin urmare, au readus proiectul de buget la nivelul propus iniţial de Comisie pentru liniile bugetare respective, potrivit unui comunicat al PE, scrie digi24.ro.

BFCO

În plus, eurodeputații au  majorat o serie de finanțări în domenii prioritare, cum ar fi războiul  din Ucraina, energie și climă, urmările pandemiei. Bugetul total pentru  anul următor a fost stabilit la 187,3 miliarde de euro, înainte de  negocierile cu statele membre.

Cu o sumă totală de 853  milioane de euro adăugată la proiectul de buget al Comisiei,  eurodeputaţii au consolidat finanţarea iniţiativelor care sprijină  tinerii refugiaţi prin intermediul Erasmus+ şi al Corpului european de  solidaritate, cercetătorii ucraineni prin acţiuni precum Marie Curie în  cadrul programului Orizont Europa şi programele consolidate, între care  ajutorul umanitar (250 de milioane de euro), Fondul pentru azil,  migraţie şi integrare (100 de milioane de euro), Instrumentul pentru  gestionarea frontierelor şi vizelor (cu 25 milioane EUR) sau  Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare  internaţională (IVCDCI - Europa globală) pentru vecinătatea sudică şi  estică a UE, (162 milioane de euro).  

Cu o sumă suplimentară de 533 de milioane de euro, deputaţii doresc să  sporească independenţa energetică a UE şi să sprijine cetăţenii şi  IMM-urile confruntaţi cu facturi ridicate la energie, sprijinind în  acelaşi timp tranziţia verde şi biodiversitatea, potrivit comunicatului  PE, preluat de Agerpres.  Printre programele sprijinite se numără programul de cercetare Orizont  Europa, Mecanismul pentru interconectarea Europei, care finanţează  construirea unor reţele transeuropene de transport şi energie de înaltă  calitate şi durabile, programul LIFE pentru mediu şi politici climatice  sau programul Provocări globale.

Deputaţii au reinstituit  reducerea de 200 de milioane de euro aplicată de Consiliu programului  EU4Health şi au adăugat 25 de milioane de euro. Sprijinul UE este în  continuare necesar pentru a face sistemele naţionale mai reziliente,  atâta timp cât pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, menţionează textul  rezoluţiei.  

O rezoluţie aferentă, adoptată cu 421 voturi pentru, 137 împotrivă şi 82  abţineri, rezumă poziţia Parlamentului. „Doar bugetul UE nu va fi suficient pentru a gestiona amploarea  crizelor”  

„Astăzi am votat în Parlament un buget care acordă prioritate păcii,  securităţii energetice şi unei redresări economice mai rapide. Când  Rusia se comportă în mod josnic, noi ridicăm ştacheta. Parlamentul a  solicitat fonduri suplimentare în bugetul UE din 2023 pentru a-i ajuta  pe cetăţenii noştri în timpul crizei energetice, pentru a face faţă  consecinţelor războiului din Ucraina şi pentru a contribui la relansarea  economiei noastre”, a declarat eurodeputatul Renew Europe Nicolae  Ştefănuţă, raportor general pentru bugetul UE pe 2023, secţiunea Comisia  Europeană. 

BFCO

 „Doar bugetul UE nu va fi suficient pentru a gestiona amploarea  crizelor; acesta este motivul pentru care avem nevoie urgentă de o  revizuire a Cadrului Financiar Multianual”, a adăugat el în plenul PE.  „Bugetul pentru 2023 al celorlalte instituţii ar trebui să fie prudent  şi să aibă o prioritate clară: securitatea cibernetică. Bugetul nostru  european trebuie să răspundă în mod clar ameninţării hibride cauzate de  războiul de agresiune al Rusiei”, a afirmat Niclas Herbst, din grupul  PPE, raportor pentru celelalte secţiuni ale bugetului.  

Prin acest vot, PE a stabilit nivelul global al creditelor de angajament  pentru 2023 (angajamente de plată) la 187,3 miliarde de euro, ceea ce  reprezintă o creştere de 1,7 miliarde de euro faţă de proiectul de buget  propus de Comisie. Parlamentul a stabilit, de asemenea, nivelul global  al creditelor de plată la 167,6 miliarde de euro.  Votul lansează perioada de trei săptămâni de discuţii de „conciliere” cu  Consiliul UE, cu scopul de a ajunge la un acord pentru bugetul anului  viitor, care trebuie apoi votat de PE şi semnat de preşedinta acestuia. 

Eurodeputatul din grupul S&D Victor Negrescu a informat, miercuri,  într-un comunicat, că a cerut fonduri suplimentare pentru aderarea  României la spaţiul Schengen în proiectul de buget pentru anul viitor.  „Un aspect important este creşterea fondurilor pentru managementul  frontierelor externe ale Uniunii şi faptul că, din nou, la cererea  grupului social-democrat, Parlamentul European solicită şi include sume  suplimentare pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”,  a declarat în plenul PE Victor Negrescu, raportor alternativ pentru  bugetul pentru 2023.  

„(...) La aceste măsuri extrem de importante am adăugat acţiunile  concrete legate de războiul din Ucraina, sprijinirea statelor aflate în  prima linie, precum România şi Polonia, precum şi a refugiaţilor, mai  ales a tinerilor şi minorilor veniţi din zona de conflict”, a spus el în  legislativul comunitar, conform comunicatului citat.  „Sunt bucuros că un proiect pilot pe care l-am propus va permite  monitorizarea copiilor veniţi din Ucraina, în aşa fel încât să prevenim  traficul de fiinţe umane şi să le asigurăm acestora un viitor sigur”, a  mai afirmat Negrescu în discursul său.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter