Extern

Emmanuel Macron vizitează NASA împreună cu Kamala Harris la începutul vizitei sale de stat în SUA

post-img
vizită
Sursa foto: NASA

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit miercuri cu vicepreședintele Kamala Harris pentru o vizită la sediul NASA, la debutul vizitei sale de stat în Statele Unite, informează dpa, preluat de Agerpres, scrie Caleaeuropeană.ro

Vizita lui Macron împreună cu Harris la NASA a oferit celor două țări șansa de a-și prezenta cooperarea în domeniul tehnologiei spațiale.

În timpul întâlnirii cu liderul francez, Harris a declarat că Franța este un „aliat vital” al Statelor Unite, în timp ce ambii au subliniat importanța cooperării lor în domeniul spațial.

În luna iunie, Franța a semnat acordurile Artemis, care vizează să sprijine obiectivul NASA de a readuce oamenii pe Lună până în 2024. În aceeași lună, SUA s-au alăturat unei inițiative franceze de dezvoltare a unor instrumente de adaptare la schimbările climatice, denumită Observatorul Spațial pentru Climă.

Mai târziu, în aceeași zi, președintele francez a adus un omagiu, la Cimitirul Național Arlington, eroilor de război americani care au contribuit la eliberarea Franței în cel de-al Doilea Război Mondial, ulterior întâlnindu-se și cu veterani de război din acea perioadă.

n luna iunie, Franța a semnat acordurile Artemis, care vizează să sprijine obiectivul NASA de a readuce oamenii pe Lună până în 2024. În aceeași lună, SUA s-au alăturat unei inițiative franceze de dezvoltare a unor instrumente de adaptare la schimbările climatice, denumită Observatorul Spațial pentru Climă. Mai târziu, în aceeași zi, președintele francez a adus un omagiu, la Cimitirul Național Arlington, eroilor de război americani care au contribuit la eliberarea Franței în cel de-al Doilea Război Mondial, ulterior întâlnindu-se și cu veterani de război din acea perioadă.

Joi, Macron va participa la o ceremonie oficială de bun venit găzduită de Biden la Casa Albă. În aceeași zi, liderii urmează să discute despre conflictul din Ucraina, relațiile economice bilaterale, despre programul nuclear iranian, asertivitatea tot mai mare a Chinei în Indo-Pacific și despre preocupările crescânde în materie de securitate în regiunea africană Sahel.

După discuții, Macron și soția sa vor participa la un dineu de stat.

Evenimentul va sublinia profunzimea alianței dintre SUA și Franța în ceea ce privește dimensiunea politică, economică și de securitate, a declarat presei un înalt oficial al Casei Albe. De asemenea, va fi prima vizită de stat găzduită de Biden după aproape doi ani de mandat, întârzierea fiind datorată restricțiilor din timpul pandemiei COVID-19. 

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter