Europa azi

Europa AZI: UE şi SUA, eforturi comune împotriva agresiunii ruse

Europa azi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Bulgaria a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, pe care le-a livrat prin Polonia. E o dezvăluire făcută de ministrul în exerciţiu al economiei, Alexander Mihailov, membru al guvernului interimar bulgar instalat în locul celui demis în frunte cu fostul premier proocidental Kiril Petkov. De la începutul invaziei ruse, Bulgaria ar fi expediat 4.200 de tone de materiale militare spre Ucraina, despre care nu n-ar fi anunţat din cauza opoziţiei socialiştilor. Conform datelor oficiale, Bulgaria a exportat în acest an armament în valoare de 504 milioane de euro, o valoare care e de peste o sută de ori mai mare faţă de cea înregitrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

STOLTENBERG: SECURITATEA EUROPEI E ÎN PERICOL


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susţine că din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, Europa s-a pomenit în cel mai periculos moment al său după cel de-al Doilea Război Mondial. În deschiderea taberei de vară a tinerilor laburişti de pe insula norvegiană Utoya, Stoltenberg a afirmat că Rusia nu trebuie să învingă în războiul pe care-l duce împotriva Ucrainei şi că NATO va răspunde ferm unei eventuale intervenţii militare ruse în una dintre ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Vom sprijini Ucraina nu doar a o ajuta în semn de solidaritate, dar și pentru că este în interesul nostru ca acest gen de politică agresivă, ca puterea armelor să eşueze.

Trebuie să-i dăm de înţeles preşedintelui rus Putin că dacă se gândeşte să procedeze cu vreo ţară NATO la fel cum a făcut cu Georgia, Republica Moldova sau Ucraina, atunci întreaga Alinaţă se va implica imediat.

Stoltenberg a îndemnat ţările NATO să sprijine în continuare Ucraina cu arme pentru a împiedica Rusia să învingă în războiul pe care l-a declanşat la sfârşitul lunii februarie.

U.E. ŞI SUA, EFORTURI COMUNE ÎMPOTRIVA AGRESIUNII RUSE


Uniunea Europeană şi SUA lucrează împreună pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei întrevederi cu secretarul de stat american, Antony Blinken. Cei doi oficiali s-au întâlnit în timpul reuniunii ministeriale a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est care se desfăşoară în Cambodgia şi la care participă inclusiv miniştrii de externe ai Rusiei şi Chinei.

Suntem prieteni de primă instanță, ne bazăm unul pe celălalt. Relația noastră transatlantică este mai puternică acum ca niciodată. Lucrăm împreună, apărăm și susținem Ucraina în fața agresiunii ruse.

În afară de consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Blinken şi Borrell au mai discutat despre criza alimentară şi cea energetică notând că acestea sunt urmări ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi nu ale sancţiunilor impuse Moscovei.

author-img_1

Ion Calmis

Editor