Actualitate

Cel de-al 8-lea Dialog privind Securitatea și Apărarea. UE va conbtinua să ofere Republicii Moldova consiliere strategică și sprijin operațional

post-img
UE-R. Moldova

Ieri, 14 noiembrie, Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat cel de-al 8-lea Dialog privind Securitatea și Apărarea – acesta fiind primul de la semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare, în mai 2024.

BFCO

Dialogul a constituit un prilej de a discuta aspecte legate de securitate regională, de a trece în revistă relațiile actuale în domeniul securității și apărării și de a identifica viitoare oportunități și căi de aprofundare a cooperării.

UE și Republica Moldova au salutat aprofundarea parteneriatului lor în domeniul securității și apărării în ultimii ani și au exprimat interesul de a-l consolida și mai mult în viitor.

În cadrul dialogului, UE și Moldova au făcut schimb de informații cu privire la implementarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova și a Busolei strategice a UE pentru securitate și apărare și au discutat despre activitățile curente și viitoare ale Misiunii de parteneriat a UE în Republica Moldova, precum și despre cooperarea în ceea ce privește abordarea amenințărilor hibride, problemele de securitate cibernetică, comunicarea strategică și combaterea manipulării și interferenței informaționale străine.

Alegerile prezidențiale și referendumul care au avut recent loc în Moldova au pus la încercare reziliența țării. În fața campaniei hibride continue desfășurate de Rusia, Guvernul Moldovei a dat dovadă de o rezistență remarcabilă și s-a angajat să ia măsurile necesare pentru a fi mai bine pregătit să facă față amenințărilor hibride în viitor. UE și-a reafirmat angajamentul de a continua să sprijine Moldova în acest sens, atât prin consiliere strategică, cât și prin sprijin operațional.

UE și Moldova au discutat despre măsurile de asistență din cadrul Instrumentului European pentru Pace pentru a sprijini dezvoltarea capacităților Forțelor armate ale Republicii Moldova, precum și despre angajamentul continuu al Moldovei față de UE în domeniul securității și apărării. Uniunea Europeană a salutat contribuția activă a Moldovei la misiunile și operațiunile de Securitate și Apărare Comune ale UE.

BFCO

Directorul Departamentului pentru Pace, Parteneriate și Gestionarea Crizelor din cadrul SEAE Cosmin Dobran, a reprezentat UE pe durata dialogului.

Republica Moldova a fost reprezentată de șeful Direcției cooperare cu UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Alexandru Codreanu.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter