Social

Alimentele devin tot mai scumpe. Fructele şi legumele costă cu aproximativ 30% mai mult față de anul trecut

Alimentele devin tot mai scumpe. Fructele şi legumele costă cu aproximativ 30% mai mult față de anul trecut

Alimentele devin tot mai scumpe. Fructele şi legumele ne costă cu aproximativ 30 la sută mai mult față de anul trecut. Iar cumpărătorii sunt nevoiți să fie extrem de cumpătaţi la ceea ce pun în coş. Nici prognozele pentru lunile următoare nu dau semne de scădere a preţurilor.

BFCO

La Piața Centrală din Chișinău, roșiile se vând cu 55 de lei kilogramul. Castraveții sunt cu 10 lei mai scumpi. Ardeii dulci și vinetele costă câte 15 lei pentru un kilogram, iar conopida se vinde cu 25 de lei kilogramul.

PREŢUL LEGUMELOR
ROŞII                           55 LEI/KG
CASTRAVEŢI              65 LEI/KG
ARDEI DULCI              15  LEI/KG
VÂNĂTĂ                      15  LEI/KG
CONOPIDĂ                 25   LEI/KG
Sursa: PIAŢA CENTRALĂ DIN CHIŞINĂU

Aceste legume sunt o alegere potrivită pentru cei care doresc să economisească fără a face compromisuri mari la capitolul calitate.

Și fructele s-au scumpit, iar comercianții dau vina pe seceta din această vară. Merele se vând cu 12 lei kilogramul, strugurii cu 55 de lei, perele costă 13 lei, iar prunele 10 lei kilogramul.

PREŢUL  FRUCTELOR
MERE                         12 LEI/KG
STRUGURI                 55 LEI/KG
PERE                          13 LEI/KG
PRUNE                       10  LEI/KG
Sursa: PIAŢA CENTRALĂ DIN CHIŞINĂU

Printre produsele care s-a scumpit considerabil sunt ouăle. În prezent, 10 ouă pot fi cumpărate cu cel puțin 30 de lei.

În fața acestor majorări, mulți consumatori trebuie să se gândească de două ori inainte de a pune produsul în coş. Nici prognozele specialiştilor pentru lunile următoare nu sunt îmbucurătoare.  

ANDREI ZBANCĂ, doctor în ştiinţe economice: „Prognoza este destul de sumbră. Nu avem încotro, va trebui să importăm. Nu vom putea satisface cererea internă doar cu producția locală. Va trebui să găsim surse de aprovizionare unde prețurile sunt mai mici, dar, având în vedere costurile ridicate de pe piață, nu cred că importurile vor fi mult mai ieftine”.

În schimb, uleiul vegetal, zahărul, combustibilii și serviciile locativ-comunale s-au ieftinit comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter