Acordarea directă, şi nu prin factură, a compensaţiilor pentru încălzire ar putea duce la creşterea datoriilor către centralele de termoficare. E opinia unor experţi care au luat parte la consultările de la Parlament privind felul în care vor ajunge banii la beneficiari. Ei cred că unii cetăţeni ar putea folosi acest ajutor financiar în alte scopuri, iar facturile ar rămâne neachitate. Autorii proiectului se arată, totuşi, siguri că e cel mai bine ca banii să meargă direct la cei cu venituri mici, care au nevoie de acest sprijin pentru a tece cu bine peste iarnă.
Proiectul de lege ce prevede oferire compensaţiilor în bani, pe card sau la oficiul poştal, a fost dezbătut de experţi, reprezentanţi de la Poşta Moldovei şi Ministerul Muncii, dar şi deputaţi.
MARINA MOROZOVA vicepreşedinte, Comisia protecție socială, sănătate și familie: „În acest an compensaţia va fi sub formă de plată monetară. De ce s-a luat această decizie? Pentru că compensaţiile în factură au reprezentant un instrument de criză. Această soluţie a funcţionat în acele circumstanţe, dar a implică un efort administrativ şi nu esti eficient pe termen lung”.
Unii dintre experţi participanţi la discuţii cred că prin această metodă de oferire a compensaţiilor va creşte numărul celor ce folosesc un card bancar. Există, însă, şi riscul să crească numărul celor care nu achită la timp facturile.
STAS MADAN expert, Centrul Analitic Independent "Expert-Grup": „Cel mai mare risc al acestui proiect dacă este să comparăm cu anul trecut, evident, este faptul că va creşte riscul de neplată din partea oamenilor pentru că vor primi această compensaţie monetară direct”.
VICTOR CAUN reprezentant, Poşta Moldovei: „Intenţia este foarte bună, dar practica de anul trecut eu o consider mai bună. Cum se scapă banii în mâna omului el se orientează une să plătească. Aici şi mecanismul de care aţi vorbit, mecanimul de constrângere, de deconectare sau de nu a acorda compensaţie pentur luna următoare. El nu există aşa am înţeles?”.
CORINA AJDER secretar de stat, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dumneavoastră înţelegeţi că iniţiativa aceasta cum s-a discutat cu Ministerul Energiei aşa s-a discutat şi cu d-voastră. Conducerea de la Poşta Moldovei că este pe deplin pregătită să facă faţă. Prioritatea noastră este ca omul să aceseze fondurile cu cât mai repede ca să excludem complet această întrebare”.
Iar Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic, susţine că odată cu implementarea acestui mecanism de compensare există riscul ca datoriile către centralele de termoficare să crească.
SERGIU TOFILAT expert în domeniul energetic, WatchDog: „Pe gaz, pe energie în principiu nu ai plătit- te-au deconectat. Acolo este gestionabil, dar la CET-uri haideţi să găsim o formulă ca să rămânem la sistemul vechi sau să găsim tichete energetioce car să ne permită să putem urmări destinaţia fondurilor Proiectul d-voastră afectează întreprinderile energetice şi poate crea pericole pentru sectorul de energie centralizată”.
LILIANA GROSU vicepreşedinte, Comisia protecție socială, sănătate și familie: „Totodată aici apare o altă problemă care este a CET-urilor şi anume formarea preţurilor. Vreau să vă spun că zeci de ani la rând aceşti furnizări nu s-au preocupat în niciun mod ca să scadă preţul la energie prin eficientizarea proceselor, reţeleleor şi asta este o mare problemă”.
Deputatul Marina Morozova a spus că toate propunerile înaintate vor fi luate în considerare în proiectul care va fi supus mâine votului din Parlament. Amintim că în acest an consumatorii nu vor mai beneficia de compensaţii la energia termică în factură ci vor primi bani. Ajutorul va fi calculat individual pentru fiecare familie, în funcţie de necesităţi. Înscrierile pentru luna noiembrie se încheie pe data de 28 a lunii.