A fost forfotă mare astăzi la Centrul de expoziţii Moldexpo, din Chişinău, unde s-a deschis Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. Zeci de elevi, dar şi adulţi, au venit să descopere cele mai noi titluri de carte, dar şi să discute cu scriitorii.
Într-o eră a tehnologiilor, cartea este, totuşi, la mare căutare. Cel puţin asta s-a văzut la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, care s-a deschis la Chişinău.
Timp de patru zile, cât va dura expoziţia cu vânzare, vor fi lansate zeci de cărţi. Editurile oferă reduceri de până la 40 la sută la cărţile expuse.
EUGENIA BEJAN preşedinte, Consiliul Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineri: „Vor fi patru zile pline. Avem llansări de carte, ateliere de lectură, avem Medalionul dedicat lui Spiridon Vangheli, înmemoria maestrului. Avem peste 50 de cărţi care vor fi prezentate în mod special, vor fi lansate, dar în salon sunt circa 50 de edituri din Republica Moldova, România şi alte ţări”.
IANOŞ TURCANU autor: „Un salon de carte înseamnă foarte mult, dar pentru mine este o zi neobişnuită pentru că mi-a apărut o carte nou nouţă. Şi de fiecare dată la orice salon prezint câte o cartea. Cartea le spun la copii tansfromă întunericul în lumină şi preface pustiul într-o grădină”.
VERONICA NASTAS bibliotecara unei librării: „Avem foarte multe colecţii primele mele poveşti, biblioteca pentru toţi copii, cărţi autocolante, cărţi cu ilustraţii şi cu sunete Avem o reducere de 20% la toate, toate cărţile”.
Un moment distinct în cadrul Salonului este cartea-surpriză, dăruită copiilor. În acest an va fi "Băiețelul din teatru", scrisă de Maria Pilchin. Scriitoarea este laureată a Premiului "Cartea Anului", ediţia de anul trecut.
MARIA PILCHIN autorul cărţii surpriză a Salonului: „M-am gândit să scriu o carte despre bunicii voştri, să vă povestesc cum a fost când erau bunicii boştri mici şi m-am gândit ca bunicul vostru imaginar să ajungă la teatru Aceats acret este despre cum să mergem la teatru şi să învăţăm din frumos”.
VIORICA NEGREI şef de direcţie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Sper ca astăzi fiecare din cei prezenţi aici, fiecare copilaş şi elev, va gasăi o carte pe care o va îngrăgi şi o va transmite colegilor săi. Ministerul Educaţiei şi Cercetării pe lângă activităţile de promovare a lecturii depune tot efortul pentru a aduce cărţi de calitate în biblioteci”.
Salonul de carte a ajuns la cea de-a 26-ea ediţie şi va fi deschis până pe 17 noiembrie. Printre invitații din acest an sunt scriitori precum Ana Blandiana, Petre Crăciun, Ion Muscalu şi Olguța Creangă Caia.