Sci-Tech

Premiul Nobel pentru Pace 2024, acordat organizaţiei Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki

post-img
Premiul Nobel pentru Pace 2024

Premiul Nobel pentru pace a fost decernat organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki.

BFCO

Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace în 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki.

Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace din 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo. Această mișcare de bază a supraviețuitorilor bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, primește premiul „pentru eforturile sale de a obține o lume liberă de arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin mărturii directe, că armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”, relatează TVR Info.


„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război de aproape 80 de ani.

Comitetul Nobel amintește că în 2025 se vor împlini 80 de ani de când două bombe atomice americane au ucis un număr estimat de 120.000 de locuitori ai orașelor Hiroshima și Nagasaki. Un număr comparabil a murit din cauza arsurilor și a rănilor provocate de radiații în lunile și anii care au urmat.

BFCO

„Soarta celor care au supraviețuit infernului din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, a fost mult timp ascunsă și neglijată. În 1956, asociațiile locale ale Hibakusha, împreună cu victimele testelor nucleare din Pacific, au format Confederația Japoneză a Organizațiilor Suferinzilor de Bombe A și H. Acest nume a fost prescurtat în japoneză la Nihon Hidankyo. Aceasta avea să devină cea mai mare și mai influentă organizație Hibakusha din Japonia”, subliniază sursa citată.

„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Norvegian Nobel dorește să onoreze toți supraviețuitorii bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să folosească experiența lor costisitoare pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace”.

„Ei ne ajută să descriem ceea ce nu poate fi descris, să gândim ceea ce pare de neconceput și să înțelegem, într-un fel, durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”, subliniază Comitetul Nobel.

Premiul pentru Pace este singurul Nobel acordat la Oslo, celelalte fiind decernate la Stockholm.

Anul trecut, acesta a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi, încarcerată în ţara sa, pentru lupta împotriva obligativităţii vălului pentru femei şi a pedepsei cu moartea.

„Narges Mohammadi este o apărătoare a drepturilor omului și o luptătoare pentru libertate. Lupta ei curajoasă pentru libertatea de exprimare și dreptul la independență a avut costuri personale enorme”, notează comitetul Nobel.

Laureaţi Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului și două organizații ale societății civile, Memorial (din Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (din Ucraina).

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

Premiul Nobel pentru Pace 2020, acordat Programului Alimentar Mondial (WFP) din cadrul ONU pentru „eforturile sale de a combatere foametea, pentru contribuția la îmbunătățirea condițiilor pentru pace în zonele de conflict și pentru că a acționat ca o forță conducătoare în eforturile de a prevenit foametea ca o armă de război și conflict”.

Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost decernat de Academia Suedeză premierului etiopian Abiy Ahmed, care a pus capăt războiului de peste 20 de ani purtat de țara sa cu Eritreea.

Denis Mukwege, un ginecolog care tratează victimele violenței sexuale din Congo, și Nadia Murad, activistă yazidi pentru drepturile omului și fostă sclavă sexuală a Statului Islamic în Irak, au câștigat Premiul Nobel pentru Pace, în 2018.

Comitetul norvegian pentru Nobel a spus că le-a acordat premiul pentru eforturile lor pentru stoparea folosirii violenței sexuale ca armă de război.

În 2017, Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a câștigat Premiul Nobel pentru pace „pentru activitatea sa de a atrage atenţia asupra consecinţelor catastrofice umanitare ale oricărei utilizări a armamentului nuclear şi eforturile sale revoluţionare de a ajunge la o interzicere pe baza unui tratat a acestor arme”.

Premiul Nobel pentru pace 2016 a fost câștigat de Juan Manuel Santos, președintele Columbiei, pentru eforturile sale de pacificare a ţării după peste 50 de ani de război civil.

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, „pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste” în această ţară, după revoluţia din 2011.

Printre personalităţile şi organizaţiile distinse cu acest premiu, de-a lungul anilor, se află: Kailash Satyarthi și Malala Yousafzai (2014), Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (2013), Uniunea Europeană (2012), Barack Obama (2009), Jimmy Carter (2002),  Organizația Națiunilor Unite și Kofi Annan (2001), Médecins Sans Frontières (1999), Yasser Arafat, Șimon Peres, Ițhak Rabin (1994), Frederik de Klerk, Nelson Mandela (1993), Al 14-lea Dalai Lama (1989), Maica Tereza (1979), UNICEF (1965), Comitetul Internațional de Cruce Roșie (1917), Theodore Roosevelt (1906), Henri Dunant, Frédéric Passy⁠(d) (1901).

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter