Social

„Risc iminent”. ANSA anunță alte două focare de pestă porcină

post-img
Cele două focare noi de pestă porcină africană la porci domestici, în localitatea Tătărești, raionul Cahul; un focar de pestă porcină africană la mistreț, în satul Lozova, raionul Strășeni

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentalor (ANSA) transmite că în perioada 27 martie 2025 – 02 aprilie 2024, pe teritoriul Republicii Moldova, au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană. Cele două focare de pestă porcină africană, înregistrate la mijlocul lunii martie, au fost eradicare, fiind sacrificate toate porcinele din cadrul acestora.

Cele două focare noi de pestă porcină africană la porci domestici, în localitatea Tătărești, raionul Cahul; un focar de pestă porcină africană la mistreț, în satul Lozova, raionul Strășeni.

În focarele de pestă porcină africană, continuă sursa citată, au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor în interiorul țării și screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți.

La fel, în cazul celor două focare de pestă porcină africană, înregistrate la mijlocul lunii martie, în cadrul a două ferme de mari dimensiuni, ANSA anunță finalizarea măsurilor de eradicare, fiind sacrificate toate porcinele din cadrul acestora.

Pe moment, sunt în desfășurare lucrări conexe de curățare și decontaminare a spațiilor.

Harta localitatilor afectate de persa porcina

Tot în această perioadă, au fost eradicate un focar de pestă porcină și un focar de influență aviară înalt patogenă din Republica Moldova. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor avertizează că eminența riscului de apariție a focarelor de pestă porcină africană, atât la porci domestici, cât și la mistreți, rămâne în continuare un pericol.

Prin urmare, îndeamnă populația și toți fermierii să nu utilizeze resturile alimentare de origine animală în hrana porcinelor și să respecte cu strictețe măsurile de biosecuritate pentru a preveni răspândirea virusului.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor