Actualitate

Vom avea întreruperi de energie electrică? Premier Energy Distribution anunță planul de deconectări în cazul unei posibile crize energetice

întreruperi de energie

Unul dintre principalii furnizori de energie electrică din Republica Moldova anunţă că a pregătit un program de deconectări dacă, după 1 ianuarie 2025, Gazprom nu va mai livra gaz pentru regiunea transnistreană. Potrivit Premier Energy, programul de deconectări a fost elaborat conform Planului de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic.

BFCO

COMUNICATUL PREMIER ENERGY DISTRIBUTION: „Programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem și acesta va fi adaptat în funcție de magnitudinea și durata deficitului și aplicat într-un mod nediscriminatoriu și proporțional faţă de consumatorii finali de energie electrică. Menționăm că, în eventualitatea unei asemenea situații, operatorul de distribuție va oferi prin intermediul canalelor sale de comunicare și prin email consumatorilor vizați, informații detaliate privind programul de deconectări".


Guvernul de la Chişinău anticipează că am putea avea deconectări, însă dă garanţii că autorităţile sunt pregătite pentru a gestiona situaţia.


DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Situaţia din domeniul energetic, situaţia nu este simplă, dar Guvernul are puse la punct scenariile prin care asigurăm cu gaze naturale şli cu energie înprimul rând malul drept al Nistrului şi corepunzător vom face faţă acestor provocări. Dar, dar ase poate întâmpla izolat să existe anumite întreruperi de energie electrică, dar situaţia este gestionată”.

BFCO


DANIEL VODĂ purtătorul de cuvânt al Guvernului: „În contextul acestor deconectări planificate, în cazul în care vom merge pe acest scenariu ipotetic, există şi instituţii care nu vor fi deconectate. Aici vorbim despre spitale, şcoli, grădiniţe şi alte instituţii, dar tot acest efectiv de informaţii publicat la etapa actuală este publicat pentur a oferi cetăţenilor timp să înţeleagă toate măsurile”.


Experții spun că, dacă Gazprom nu va livra, după 1 ianuarie, gaze în regiunea transnistreană, regiunea de pe malul drept va avea energie electrică. 40 la sută va fi produsă de CET-uri, iar restul va fi achiziționată din România la preț plafonat, și de pe piața liberă, însă la prețuri mult mai mari. Principalele riscuri de deconectare sunt legate, însă, de regiunea transistreană.


SERGIU TOFILAT expert în energetică: „Da, sunt anumite riscuri, linia prin care noi primim curent electric din România trece pe la Tiraspol. Ei fie o pot deconecta, fie pot consuma de acolo energie nesancționat. Chiar dacă Tiraspolul va încerca să ne santajeze, să ne deconecteze careva linii, noi oricum curent electric vom avea. Da, s-ar putea să nu avem în orele de vârf și vom fi nevoiți să avem un grafic de deconectări. Noi supraviețuim, problema e că Tiraspolul nu o poate întinde mult așa. O lună două se pot juca, dar mai departe nu. Ei nu pot supraviețui pe termen lung”.


Pe 16 decembrie, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgenţă. Potrivit Ministerului Energiei, în cazul în care Gazprom nu va face rezervele necesare pentru luna ianuarie, se vor utiliza, in prima perioada, rezervele de cărbune, iar regiunea de pe malul drept va achiziționa necesarul de energie de pe piața OPCOM. Pentru a exclude riscul de deconectări şi deficit de energie electrică, cetatenii sunt îndemnaţi să reducă consumul de energei electrică în orele de vârf, adică dimineața şi seara.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter