Economic

Tiraspolul ezită să comunice un răspuns la oferta propusă de Chișinău și Bruxelles

post-img
Așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol

Tiraspolul tergiversează să ofere un răspuns cu privire la sprijinul propus de Chișinău și Bruxelles, în valoare de 60 de milioane de euro, pentru perioada de după 10 februarie, când se epuizează volumele de gaze oferite de Chișinău începând cu 1 februarie curent.

„Prin canalul de comunicare al reprezentanților politici, Tiraspol a recepționat mai multe scrisori din partea Chișinăului la care nu a survenit încă o reacție scrisă a Tiraspolului pe această platformă de dialog”, se menționează într-un comunicat al Biroului Politice de Reintegrare.

Pentru stânga Nistrului, Uniunea Europeană a propus o ofertă condiționată de 60 milioane de euro, pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lunii aprilie curent. Asistența va fi condiționată de elaborarea unui plan coordonat și acceptat de Guvernul Republicii Moldova, prin care în regiunea transnistreană vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață. Activitățile care consumă multă energie nu vor putea beneficia de acest suport.

Totodată, printre condiționalități se numără elaborarea unui angajament privind pașii concreți prin care în regiune se va asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova, până la valorificarea grantului.

Presa rusă a anunțat că o companie ungară s-a oferit să furnizeze gaze în regiunea transnitreană pentru o lună. Compania maghiară a trimis deja actele SA Moldovagaz.   

Începând cu 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom a suspendat nejustificat livrarea gazelor naturale către Moldovagaz, chiar dacă există un contract valabil până în 2026, lăsând consumatorii din regiunea transnistreană fără gaze naturale și, respectiv, fără căldură și apă caldă. 

În același timp, pentru că MGRES/Centrala de la Cuciurgan, care a trecut la funcționarea pe cărbune, nu putea acoperi consumul de energie electrică necesar regiunii, a fost introdus un program de deconectări în evantai a consumatorilor casnici, declanșând o criză umanitară.

author-img_1

Ion Calmis

Editor