Actualitate

FOTO / Cetățenii nu cred în falsurile lui Șor. Pliante cu mesaje anti-UE, aruncate la gunoi

post-img
Pliante

Tentativa grupării criminale „ȘOR” de a duce în eroare societatea prin distribuirea unor mesaje false despre aderarea la Uniunea Europeană nu aduce rezultate dorite. Sute de pliante cu astfel de mesaje sunt aruncate la gunoi de cetățeni care înțeleg că acestea nu au nimic cu realitatea.

ZFR

Un asemenea caz a avut loc și la Telenești, pe traseul care duce spre localitatea Băneștii Noi. Acolo, sute de pliante au fost aruncate chiar la marginea drumului, scrie deschide.md.

Pliante


În pliantele cu îndemnul de a vota „împotrivă” în cadrul referendumului privind integrarea în UE se menționează că „aderarea la UE este primul pas către NATO”. Drept confirmare că narativul respectiv este un fals ordinar poate servi faptul că Finlanda și Suedia, care sunt membri ai Uniunii Europene din 1995, nu au avut intenții să adere la NATO timp de 28 de ani și niciun alt stat nu le-a obligat să facă acest pas. Doar după 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, Helsinki și Stockholm au inițiat procedura de aderare la blocul militar de frica unei invazii din partea Rusiei.

Un alt fals promovat de gruparea „ȘOR” este că odată cu aderarea la UE, „Moldova va fi folosită ca poligon militar împotriva Rusiei”. Aderarea la UE nu presupune deschiderea unor baze militare pe teritoriul statelor membre, iar cea care timp de trei decenii își menține ilegal forțe militare pe teritoriul R.Moldova este anume Rusia.

Totodată, membrii grupării criminale susțin că „militarii moldoveni vor fi trimiși să lupte oriunde la ordinul UE și NATO pentru interese străine”. Precizăm că operațiunile sub egida UE la care participă R.Moldova sunt de menținere a păcii, dar și de instruire.

ZFR

Deși îndeamnă moldovenii să voteze împotriva aderării la UE, gruparea „ȘOR” susține că „pacea” în R.Moldova poate fi adusă doar dacă statul nostru va adera la Uniunea Economică Eurasiatică – o structură în spatele căreia se află Kremlinul.

De menționat că de la începutul războiului din Ucraina, gruparea „ȘOR” și sateliții acesteia au lansat sute de falsuri, precum că în R.Moldova va fi deschis al doilea front, că statul nostru va deschide tabere militare pentru copii sau că în materia școlară vor fi introduse lecții de incluziune a minorităților sexuale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter