Social

La un pas de tragedie. Un copac s-a prăbuşit peste o bancă pe care stătea o femeie cu un copil în cărucior

La un pas de tragedie. Un copac s-a prăbuşit peste o bancă pe care stătea o femeie cu un copil în cărucior

Un copac s-a prăbuşit, ieri seară, peste o banca pe care stătea o femeie cu un copil în cărucior. Incidentul s-a produs pe bulevardul Dacia din Chisinau și doar norocul a făcut ca femeia si copilul să scape cu viață. Primăria sustine că, din cauza condiţiilor meteo, mai mulţi copaci s-au uscat si vor fi taiati de autorități. In urmă cu două săptămâni, un copac a căzut peste un teren de joacă din sectorul Rîşcani iar in iunie, în sectorul Buiucani, o fetită de 12 ani a murit strivită de un copac căzut în urma unei furtuni.

Din imaginile postate pe reţele SOCIALE, se vede că mesteacănul căzut în sectorul Botanica era uscat şi trebuia TĂIAT. Locuitorii din zonă arată cu degetul către autorități..

"E foarte periculos. Oricine poate să meargă şi să cadă. Poate să cadă peste o maşină, peste un copil..."

Contactat de TVR Moldova, purtătorul de cuvânt de la "Spaţii Verzi" a refuzat să ne ofere explicații.

VICTOR NICHITUŞ, purtător de cuvânt, "Asociația de gospodărire a spațiilor verzi": În acest moment noi nu putem. Este comunicat. Pe săptămâna viitoare vă putem oferi. – Săptâmâna viitoroare o să fie epuizat subiectul. –Îmi dau seamacă subiectul va fi epuizat, dar, asta este îmi pare rău. Îmi pare rău noi suntem în anchetă internă, aşa că nu.

De la începutul acestui an, Agenția de Mediu a primit 521 de solicitări de tăiere din partea celor de la Spații Verzi. Autorizatiile se dau in cel mult o săptamina iar ministrul Mediului a cerut chiar să se dea intr-o zi. Copacii care prezintă pericol pot fi defrişaţi şi fără autorizaţia eliberată de Agenţia de Mediu.

GHEORGHE HAJDER, secretar de stat, Ministerul Muncii: Este de responsabilitatea autorităţilor publice locale să verifice stare copacilor mai ales în zonele verzi, în zonele circulate. Atunci când se observă anumiţi copaci uscaţi sau care prezintă pericol pentru public, ei urmează a fi defrişaţi şi până seara să emită o notificare la agenţia de mediu. Deci din partea Agenţiei de Mediu nu este nici un impediment în defrişarea acestor copaci.

În orașul Chișinău, sunt aproape 22.500 de copaci, mulţi dintre ei sădiţi in urma cu aproape 80 de ani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter