AMBASADORII SUCCESULUI- ISTORII DIN DIASPORA

Ambasadorii Succesului: Povestea de succes a unui antreprenor din R. Moldova care a creat la Berlin o companie IT

Astăzi, în cadrul Campaniei Ambasadorii Succesului, vă prezentăm povestea de succes a unui antreprenor din Republica Moldova care a creat la Berlin o companie IT. Capitala Germaniei este un fel de Mecca pentru companiile din tehnologie şi oferă un teren fertil pentru dezvoltare creativă. Antreprenorul basarabean îşi doreşte ca priceperea şi pedanteria germană să fie importate în Republica Moldova.

Marcel Sobieski cunoştea Berlinul pentru că a fost deseori acolo în interes de serviciu.

MARCEL SOBIESKI, antreprenor, Germania: Am plecat cu familia şi nu am avut un motiv exact, bine determinat, cum ar fi, de exemplu, să fim presaţi de situaţia politică sau economică de acasă. Mai mult a fost o curiozitate de a încerca ceva nou.

A schimbat Chişinăul pe Berlin, în urmă cu patru ani. În scurt timp avea să se convingă că elementele care au consacrat societatea germană nu sunt doar nişte clişee.

MARCEL SOBIESKI, antreprenor, Germania: Meritocraţia lipseşte acasă. Nici aici nu este totul 100% robotizat, aşa cum se crede, dar aici, orice poziţie care se ocupă, ştim că acea persoană este un specialist. Dacă el e un şofer, el e un şofer superb, care într-adevăr poate şi conduce bine şi de uită peste umăr dacă nu este vreun pieton undeva. Dacă face politică, medicină sau economie, el într-adevăr este un specialist. Pe când la noi nu este aşa. Poziţiile-cheie nu sunt ocupate de specialişti.

La Berlin, Marcel Sobieski îşi dezvoltă propria afacere în domeniul IT. Piaţa competitivă l-a impulsionat să devină şi mai bun.

MARCEL SOBIESKI, antreprenor, Germania: Prestăm servicii de web development pentru instituţii de stat, pentru organizaţii neguvernamentale, pentru businessuri. Printre clienţi mai sonori sunt Ministerul Turismului din Filipine, Ambasada Braziliei în Germania, pentru cea mai veche bibliotecă din Germania, le-am creat şi lor o platformă.

În paralel, compania lui dezvoltă şi start-up-uri împreună cu echip de la Chişinău. TechBehemoths este un proiect care conectează companiile IT, indiferent de locaţie şi mărime. Berlinul i-a oferit antreprenorului basarabean mult mai multe oportunităţi decât Republica Moldova, iar zona oferă şanse pentru dezvoltarea oricărei idei.

MARCEL SOBIESKI, antreprenor, Germania: Aici, cineva are o idee, imediat ăşi deschide o afacere. Pe când noi, acasă, din păcate, nu avem cultura aceasta de a deschide afaceri. La noi e un mare eveniment daca deschizi o afacere. Dar uşor, uşor, se vor lipezi lucrurile şi la noi.

Statul se implică, iar spijinul autorităţilor nu întârzie să apară ori de câte ori situaţia o cere.

MARCEL SOBIESKI, antreprenor Germania: Germania aşteaptă acum un boom economic din nou, de 4% creştere PIB. Afacerile sunt susţinute. Acum, pe perioada pandemiei, dacă intrau într-o anume categorie, primeau fie 3000 de euro, 5000 de euro. Companiile din IT au primit, de exemplu, susţinere de 5000 de euro. Noi nu am aplicat, probabil pentru că nu am avut nevoie.

Marcel Sobieski revine des în Republica Moldova pentru că aici are o parte din echipa companiei sale, dar şi alţi oamenii dragi. Nu exclude că ar putea să se întoarcă în Republica Moldova şi îşi doreşte foarte mult ca fiecare dintre cei rămaşi acasă să-şi facă meseria cu profesionalismul şi onestitatea germană.