ACTUALITATE

Un nou sprijin din partea României pentru Republica Moldova

Un nou sprijin din partea României pentru Republica Moldova. Institutul Cultural Român a donat Filarmonicii Naţionale de la Chişinău mai multe partituri muzicale, pentru a reconstitui biblioteca instituţiei. Aceasta a fost distrusă aproape în întregime de flăcări în urma incendiului produs în toamna anului trecut.

Incendiul de la Filarmonică a produs pagube uriaşe patrimoniului cultural al Republicii Moldova. Mii de partituri muzicale de o valoare inestimabilă au fost distruse de flăcări. Pentru că unele documente nu mai pot fi recuperate, Institutul Cultural Român a decis să ofere altele în dar. 

VALERIU MATEI, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", Chişinău: "Sunt în aceste donaţii câteva sute de partituri ale compozitorilor români, clasici şi contemporani, dar şi ediţii de specialitate de la editura muzicală pe lângă cele de la Uniunea Scriitorilor. Noi, Institutului Cultural Român am adăugat albume cum sunt Dinu Lipate sau cd-uri Grigore Leşe şi altele. Şi o donaţie mai completă pentru biblioteca filarmonicii, pentru ca să revină biblioteca la ceea ce a fost înainte de incendiu". 

O mare parte dintre partiturile muzicale donate de Institutul Cultural Român au fost preluate de la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Bucureşti, care colaborază cu muzicienii din Republica Moldova.

SVETLANA BIVOL, director, Filarmonica Naţională: "Noi de fapt am solicitat mai mult muzică românească ceea ce practic s-a pierdut. Că muzica clasică se mai poate găsi şi pe internet sau în alte biblioteci. Aici colegii au fost foarte generoşi. Practic toată colecţia de partituri a lui George Enescu este prezentată aici". 

În incendiul de la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici, s-a distrus biblioteca orchestrei simfonice, care a strâns şi păstrat documente muzicale timp de 90 de ani.

MIHAI AGAFIŢA, dirijorul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale: "Deci, a fost o bibliotecă, cea mai importantă din ţară din punctul ăsta de vedere. O avere pentru noi. S-a distrus absolut tot, nu parţial, dar absolut tot. Deci, asta a fost marea noastră pierdere şi în sensul ăsta suntem foarte recunoscători când primim asemenea donaţii". 

Reprezentanţii Institutului Cultural Român spun că sunt gata să sprijine Filarmonica Naţională din Chişinău ori de câte ori li se va cere.

ALEXANDRU DRĂGHICI,  secretar general, Institutului Cultural Român, Bucureşti: "Donaţia are drept scop sprijinirea culturii româneşti în ansamblul ei. Pentru că vorbim aceaşi limbă, acelaşi grai şi trebuie să fim alături pentru că sprijinim cultura românească".

Incendiul de la Filarmonică s-a produs pe 24 septembrie 2020. O mica parte dintre partiturile muzicale scoase din foc sunt în proces de restaurare la Biblioteca Naţională din Chişinău. Pentru reconstrucţia Filarmonicii, au fost deschise mai multe conturi pentru donaţii. Până acum s-au donat aproape 4 milioane de lei.