ACTUALITATE

Un general din armata Rusiei, trimis la Tiraspol şi numit consilier al lui Krasnoselski

post-img

Un cadru militar activ din Federaţia Rusă a fost instalat de Moscova la conducerea administraţiei separatiste de la Tiraspol. Este vorba de Vitalii Razgonov, care până în vara anului 2019 a condus Şcoala militară superioară din Novosibirsk, Federaţia Rusă, unde sunt pregătiţi cercetaşi militari pentru armata rusă. Deşi născut în Bender, nu se cunoaşte când anume acesta a revenit în stânga Nistrului. Razgonov a apărut pentru prima dată în public pe 9 mai 2020, împreună cu liderii separatişti de la Tiraspol, în timpul depunerilor de flori cu ocazia aşa-zisei zi a victoriei.

Despre noul delegat al Moscovei în cadrul administraţiei de la Tiraspol a anunţat analistul ucrainean, Artiom Filipenko, citat de deschide.md. Filipenko este şi asociat al Centrului naţional de studii strategice (un think tank apropiat de preşedinţia ucraineană). Totodată, despre venirea generalului rus în R. Moldova au anunţat şi câteva surse media mai puţin cunoscute. Agenţia de ştiri a Transnistriei, Novostipmr, a publicat o serie de fotografii de la evenimentele din 9 mai, unde este surprins şi Razgonov, însă sursa nu dă numele celor din poze, o parte fiind decidenţi de la Tiraspol deja cunoscuţi. Potrivit presei ruse, Razgonov a părăsit funcţia de şef al Şcolii militare superioare din Novosibirsk în vara anului 2019. Presa a scris atunci că generalul „urmează să ocupe o nouă funcţie”, fără să precizeze care e aceasta. În acest context, analistul Filipenko sugerează că Razgonov a fost adus la Tiraspol în august 2019, când în R. Moldova a întreprins o vizită ministrul Apărării din Federaţia Rusă, Serghei Şoigu. În acea perioadă, Şoigu, împreună cu delegaţia sa, s-a deplasat şi la Tiraspol.La ora actuală, Razganov ar ocupa funcţia de consilier al lui Vadim Krasnoselski şi ar fi membru al Consiliului de Securitate al Transnistriei, deşi niciun document care ar confirma noile funcţii ale militarului rus la Tiraspol nu a fost făcut public.

Recent, Razgonov ar fi inspectat toate unităţile militare din enclava separatistă, de la cele ale trupelor paramilitare transnistrene, până la cele ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR).

Potrivit site-ului Şcolii militare superioare din Novosibirsk, Vitalii Razgonov s-a născut în Tighina (Bender), în anul 1970. Ulterior, a absolvit mai multe şcoli militare din Federaţia Rusă şi a participat la misiunea de pacificare din Transnistria.