ACTUALITATE

Tiraspolul cere Naţiunilor Unite recunoaşterea independenţei regiunii separatiste

Discurs scandalos la ONU, în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului. Aşa-numitul reprezentant al autorităţilor separatiste din stânga Nistrului la Moscova, Leonid Manakov, a cerut comunităţii internaţionale să recunoască independenţa regiunii transnistrene. Chişinăul condamnă cu vehemenţă acest demers pe care îl consideră provocator.

Leonid Manakov este şeful unei fundaţii pentru dezvoltarea relaţiilor sociale şi culturale a regiunii separatiste, deschisă în acest an la Moscova. Solicitarea scandaloasă privind recunoaşterea independenţei regiunii din stânga Nistrului a fost făcută în cadrul celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului la Organizaţia Naţiunilor Unite din Geneva, unde Manakov participă în calitate de delegat la "Consiliul Internaţional al Compatrioţilor Ruşi". 
 
Ministerul de Externe de la Chişinău este indignat şi nedumerit de solicitarea lui Manakov. Într-un comunicat de presă, diplomaţia basarabeană spune că asemenea discursuri nu fac decat să manipuleze şi să inducă în eroare opinia publică internaţională.

"Astfel de discursuri, rostite de la tribuna instituţiilor ONU, sunt provocatoare şi contraproductive, fiind de natură să submineze procesul de negocieri în formatul "5+2" privind identificarea unei soluţii globale, paşnice şi durabile pentru conflictul transnistrean, bazat pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, aşa după cum este stipulat în documentele relevante ale OSCE".
 
În acelaşi comunicat, ministerul de Externe de la Chisinau cere în mod repetat autorităţilor ruse să sisteze activitatea controversatei fundaţii de la Moscova, pe care o conduce Leonid Manakov. Diplomaţia basarabeana insistă că această fundaţie ar funcţiona, de fapt, ca o "reprezentanţă oficială" a regimului separatist de la Tiraspol în capitala rusă, cu acordul tacit al Kremlinului.