ACTUALITATE

The Times: Rusia ar putea ataca R. Moldova în încercarea de a deschide un nou front, din vestul Ucrainei

Rusia ar putea ataca Republica Moldova în încercarea de a deschide un nou front, din vestul Ucrainei. Informaţia apare într-un articol al publicaţiei britanice The Times, cu referire la surse militare de la Kiev, potrivit căreia, prin invazia Basarabiei, forţele ruse ar putea sa se îndrepte cu uşurinţă de aici către oraşul-port ucrainean Odessa. Autorităţile de la Chişinău dezmint informaţiile.

Conform ziarului britanic, sursa informaţiilor ar face parte din serviciile de inteligenţă ucrainene.

THE TIMES: „Credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă. Dacă ruşii vor începe să preia controlul, vom deveni o ţintă uşoară din punct de vedere militar, iar ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială. Dacă Rusia recunoaşte independenţa transnistriei, aceasta va fi o ameninţare directă şi o încălcare a integrităţii teritoriale a Moldovei. Va fi o repetare a "scenariului Donbas". Ulterior, vor furniza un număr mare de arme iar după, vor dori să se alăture Rusiei”.

Autorii articolului din The Times precizează că nu au putut confirma aceste date din surse independente.

Informaţiile au fost dezminţite de Ministerul Apărării.

MINISTERUL APĂRĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA: „Toate instituţiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina şi monitorizează atent situaţia. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol. Aceste constatări sunt împărtăşite nu doar de autorităţile moldoveneşti, dar şi de principalii noştri parteneri internaţionali. Evaluăm constant riscurile de securitate şi vom comunica publicului orice modificare de situaţie."

Săptămâna trecută, preşedintele Republicii Moldova a convocat Consiliul Suprem de Securitate în urma incidentelor din regiunea transnistreană şi a evoluţiei situaţiei de securitate din regiune. Maia Sandu a declarat că, analizele arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru Republica Moldova. Autorităţile vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, în scopul întăririi securităţii statului şi protejării cetăţenilor.