ACTUALITATE

Sprijin de la Bucureşti pentru reconstrucţia Filarmonicii din Chişinău. În capitala României va fi organizat un concert caritabil

Muzicienii din Bucureşti sunt alături de colegii lor basarabeni, după ce clădirea Filarmonicii "Serghei Lunchevici", din Chişinău, a fost distrusă, joi, într-un violent incendiu. Directorul Filarmonicii "George Enescu" a promis că va oferi sprijin financiar pentru reconstrucţia instituţiei de cultură din capitala Republicii Moldova. Cât de curând, la Bucureşti va fi organizat un concert caritabil în acest scop.

Mesajul de sprijin de la Bucureşti şi promisiunea de a ajuta filarmonica din Chişinău au fost transmise în cadrul emisiunii Obiectiv Comun, de la TVR MOLDOVA.

„Ne exprimăm total solidaritate cu colegii basarabeni există o colaborare poate ar trebui să fie mult mai strânsă există deja o colaborare şi cred că acest lucru trebuie să fie continuat. În momentul acesta importantă solidaritate in afară de declaraţii de parteneriat dorite ar trebui si ceva mai pragmatic vom încerca să găsim o formulă în care orchestra dvs să ajungă in Bucureşti să dea un concert să recupereze banii din concert şi o să văd dacă e posibil să facem un concert cu donaţii către filarmonica din Chişinău”, a spus ANDREI RADU DIMITRIU, director, Filarmonica "George Enescu", Bucureşti.

Directorul Filarmonicii din Bucureşti spune că va discuta şi cu ambasadorul Republicii Moldova în România pentru ca donaţiile strânse să ajungă cât mai rapid la Chişinău.

„E nevoie în afara de exprimarea unei solidarităţi metafizice de o chestiune mult mai pragmatică pentru că o instituţie ca filarmonica este extrem de vitală pentru europenizarea unor societăţi”, a precizat ANDREI RADU DIMITRIU, director, Filarmonica "George Enescu", Bucureşti.

Solidar cu artiştii de la Chişinău este şi ministrul Culturii din România. Bogdan Gheorghiu a promis ajutor pentru reconstrucţia Filarmonicii şi a anunţat că va căuta soluţii, împreună cu prim-ministrul României, Ludovic Orban.

Clădirea istorică a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", din centrul capitalei Republicii Moldova, a fost mistuită de un incendiu puternic, izbucnit joi.

Flăcările au transformat edificiul cultural într-o ruină. Cel mai probabil, imobilul va fi demolat şi reconstruit din temelii.