ACTUALITATE

Sondaj INSCOP: Maia Sandu, liderul străin cu cea mai bună imagine în România

post-img

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), potrivit unui sondaj Inscop. Ea este urmată de preşedintele american Joe Biden (25,8%).

Clasamentul ţărilor şi organizaţiilor internaţionale în care românii au încredere e condus de NATO, Germania, UE şi SUA, toate în scădere faţă de sondajele din martie şi iunie 2021.

Întrebaţi care sunt ţările de care România ar trebui să se apropie, ca politică externă, cei mai mulţi români au indicat Germania (30%), urmată de SUA şi Rusia.

68% dintre respondenţi cred că existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe, în scădere uşoară faţă de martie şi iunie.


Foto: Inscop

55,7% dintre români sunt de părere că, în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România (faţă de 66,6% în martie), în timp ce 37,9% consideră că, într-un astfel de scenariu, ţara noastră va fi nevoită să se apere singură (faţă de 29,3% în martie). Ponderea non-răspunsurilor este de 4%.

61,8% consideră că SUA şi UE au mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României. 16,5% din totalul eşantionului/populaţiei este de părere că Rusia şi China au mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României. Ponderea non-răspunsurilor este de 21,8%.

Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group, arată că ”starea de nemulţumire profundă instalată în societatea românească contaminează şi încrederea în ţări, organizaţii sau lideri internaţionali. Românii rămân pro-occidentali convinşi, marea majoritate apreciind că SUA şi UE au mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României. Totuşi, diminuarea încrederii în repere precum Uniunea Europeană sau NATO reflectă în primul rând un fundal emoţional intens, marcat de anxietate şi lipsa de orizont provocate de cele trei crize interne care afectează societatea românească – criza sanitară, criza social-economică şi criza politică”.

Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” realizat de INSCOP s-a derulat în perioada 15-27 septembrie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului de 1204 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.8 %, la un grad de încredere de 95%.