ACTUALITATE

Siegfried Mureşan: Ajutorul UE reprezintă sprijinul pentru implementarea reformelor-cheie în Republica Moldova

post-img

Sper ca în următoarea perioadă să avem la Chişinău autorităţi determinate să implementeze angajamentele convenite pentru ca R. Moldova să primească cât mai multe fonduri europene. Declaraţia aparţine europarlamentarului român, Siegfried Mureşan, care susţine că această tranşă oferită de UE reprezintă sprijinul Uniunii Europene pentru implementarea reformelor-cheie în Republica Moldova precum îmbunătăţirea standardelor democratice şi protejarea statului de drept.

"Comisia Europeană a aprobat astăzi plata a 30 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua din cele trei tranşe planificate în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară care a fost adoptat în septembrie 2017. Din cele 30 de milioane de euro pe care le va primi Republica Moldova, 10 milioane de euro vin sub formă de subvenţii, adică nu vor trebui returnaţi niciodată de Republica Moldova, iar 20 de milioane de euro sub formă de împrumuturi. Această tranşă reprezintă sprijinul Uniunii Europene pentru implementarea reformelor-cheie în Republica Moldova precum îmbunătăţirea standardelor democratice şi protejarea statului de drept. Noi, Uniunea Europeană, suntem pregătiţi să continuăm colaborarea strânsă cu autorităţile de la Chişinău pentru ca acestea să implementeze reformele economice şi structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creşterii economice şi a investiţiilor în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova", spune europarlamentarul.

Oficialul mai afirmă că eliberarea celei de-a treia tranşe din asistenţa macrofinanciară va fi anulată.

"O serie de condiţii stipulate în memorandumul de înţelegere nu au fost îndeplinite de către autorităţile de la Chişinău, astfel ultima tranşă din asistenţa macrofinanciară, în valoare de 40 de milioane de euro, va fi pierdută după expirarea perioadei de disponibilitate, adică în data de 18 iulie. Republica Moldova are acum o şansă nouă, fiindcă Uniunea Europeană a venit cu încă 100 milioane de euro asistenţă macrofinanciară. Sper ca în următoarea perioadă să avem la Chişinău autorităţi responsabile, determinate să implementeze angajamentele convenite pentru ca Republica Moldova să primească, cât mai repede, cât mai multe fonduri europene şi să nu le mai piardă, aşa cum s-a întâmplat în timpul actualei guvernări", susţine europarlamentarul.