ACTUALITATE

Secretarul general al Guvernului României spune când va fi încheiată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău şi când Autostrada Unirii va trece Prutul

Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău va fi dat în exploatare până la 1 august. Asigurările vin din partea secretarului general al Guvernului României, Antonel Tănase, care a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, că proiectul va aduce o independenţă energetică în R. Moldova.

„Nu am oprit lucrările nici în pandemie. Dacă lucrurile nu întârzie la 1 august va fi gata acest gazoduct. Vom pune la dispoziţie toate cantităţile necesare pentru R. Moldova. Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău este proiectul ce va aduce o anumită independenţă energetică în R. Moldova şi cred că acesta este esenţa demersului european – ca investiţiile româneşti, cele europene, euro-atlantice în R. Moldova să le depăşească pe cele ale marelui frate de la Răsărit”, a declarat oficialul.

Totodată, el a menţionat că România, de rând cu acest proiect, lucrează şi la alte proiecte investiţionale ce comportă beneficii pentru cetăţenii R. Moldova: de creare a unui spaţiu comun informaţional, proiecte ce ţin de zona energetică.

„În zona de nord-est a României, în zona Suceava-Botoşani-Iaşi se dezvoltă un proiect în zona de transport energetic, care să asigure sustenabilitate şi pentru transportul de energie electrică în R. Moldova. În următorii doi ani şi acest proiect va fi finalizat”, a menţionat oficialul.

Secretarul general al Guvernului României a spus că unul dintre proiectele rutiere majore pentru Guvernul de la Bucureşti este Autostrada Unirii, Târgu Mureş- Iaşi – Ungheni.

„Săptămâna aceasta premierul României a semnat la Târgu Mureş începerea tronsonului a Autostrăzii Unirea, de la Târgu Mureş la Iaşi Ungheni şi mai departe spre Chişinău. Cred că până la sfârşitul anului 2027 aceşti 312 kilometri de autsradă care traversează Carpaţii şi unesc cele două maluri ale Prutului să fie finalizat, este obiectivul nostru fundamental”, a menţionat el.


 

Dacă autostrada va trece Prutul, spune oficialul, depinde de demersurile dintre cele două ţări. „Noi şi UE sprijinim prelungirea de la Prut până la Chişinău a proiectului. Este şi un demers diplomatic, dar noi suntem optimişti”, a precizat el.