ACTUALITATE

S-a stins din viaţă scriitorul şi lingvistul Vlad Pohilă

post-img

În această seară, scriitorul, lingvistul şi traducătorul Vlad Pohilă s-a stins din viaţă. Informaţia a fosr confirmată pentru TVR MOLDOVA de către publicistul şi conferenţiarul universitar Vasile Şoimaru.

Vasile Şoimaru a declarat pentru postul TVR MOLDOVA că decesul lui Vlad Pohilă a fost unul subit şi s-a petrecut cu câteva zile înainte ca acesta să îşi lanseze ultimul său volum intitulat „Am avut norocul să îi cunosc”, în care Vlad Pohilă a scris despre oamenii importanţi ai istoriei şi literaturii române pe care i-a cunoscut încă din perioada în care activa ca ghid turistic.

„Mi-a fost ca un frate. Noi am avut norocul să îl cunoaştem pe el”, ne-a spus Vasile Şoimaru cu vocea gâtuită de lacrimi.

Vlad Pohilă, scriitor, publicist, lingvist şi traducător s-a născut la 6 aprilie 1953, în satul Putineşti, raionul Floreşti. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Ziaristică a Universităţii de Stat din Chişinău, apoi a urmat cursurile de muzeistică şi studiu al artelor la Moscova şi şi-a făcut doctorantura la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A colaborat cu numeroase publicaţii în calitate de ziarist, a tradus peste 20 de cărţi şi este coautor a mai multor dicţionare şi enciclopedii. 

În 1989, a ţinut cursuri de ortografie a limbii române pentru profesorii din diferite sate şi oraşe ale Republicii Moldova, precum şi din nordul Bucovinei (reg. Cernăuţi). A predat cursuri de limbă română la Universitatea de Stat „Ion Creangă” (1995-1997), de stilistică şi cultivare a limbii la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (2004-2005).

Vlad Pohilă a fost prezent în topurile „Cei mai buni ziarişti din R. Moldova„ din 2000 şi 2003. Are un fişier biobibliografic în repertoriul (catalogul) internaţional Who’s who în traducere şi terminologie editat de Uniunea Latină (2002). A fost laureat al săptămânalului „Literatura şi arta” – pentru publicistică (2003) şi pentru ştiinţă (2007).