ACTUALITATE

Rubla rusească a prins din nou puteri şi a ajuns la maximumul ultimilor doi ani. Ce spun experţii economici

În ciuda sancţiunilor economice date Rusie de la declanşarea războiului, rubla rusească a prins din nou puteri şi a ajuns la maximumul ultimilor doi ani, 28 de bani. Experţii spun că ruşii au reuşit să creeeze o cerere artificială pentru rublă, chiar dacă economia ţării este la pământ.

Potrivit Business Insider, pe 4 mai, un dolar american era echivalentul a 66 de ruble — cel mai ridicat nivel al monedei ruse înregistrat din martie 2020. Rubla este chiar mai puternică decât pe 22 februarie, cu două zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, (CARTON 1) când cotaţia ei era de 87 de ruble pentru un dolar.

         RAPORT RUBLĂ/DOLAR

     4 mai 2022                      10 martie 2022               22 februarie 2022            
1USD – 66,30 RUB            1 USD – 126,43 RUB      1USD – 87,33 ruble    

Pentru astăzi, Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs (CARTON 2)  de 27 de bani pentru o rublă rusească. La începutul lunii martie, rugla costa doar 13 bani.

                    RARORT RUBLĂ/MDL

   5 mai 2022                     10 martie 2022        
1 RUB – 0,27 MDL          1 RUB – 0,13 MDL
sursa: http://bnm.md

În ciuda sancţiunilor economice, Rusia a reuşit să susţină rubla prin creşterea dobânzilor, interzicerea vânzării de acţiuni către străini şi plata livrărilor de gaz şi petrol în ruble. Experţii explică creşterea din ultimă perioadă a rublei şi prin faptul că ruşii primesc în ţară multă valută dar nu pot să o scoată.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „Federaţia Rusă este într-o situaţie în care ei pot vinde marfă, primesc valuta, şi stau cu valuta acasă, dar n-au ce face cu ea şi rubla se întăreşte din simplul motiv că valuta în ţară intră, dar de ieşit nu poate ieşi. Şi întărirea rublei este condiţionată de acest fenomen de sancţiuni neechilibrat. Europenii nu permit Rusiei că procure bunuri de la ei, în schimb ei îşi permit să cumpere de la ruşi produse energetice"

Majoritatea băncilor comerciale şi caselor de schimb valutar din Chişinău nu au afişat astăzi niciun curs de vânzare sau cumpărare pentru rublă.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „Este o valuta care acum mulţi nu ar dori să facă tranzacţie cu ea. Este o valuta incertă, rubla rusească nu mai este o valuta sigură, şi-a pierdut statutul de liber convertibilă. Toată lum,ea evită să utilizeze ruble.  "

De remarcat este şi faptul că, în ultima perioadă, este o depreciere lentă a monedei europene şi o apreciere a dolarului american.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „Pe piaţa internaţională euro se depreciază faţă de dolar. Cea mai simplă explicaţie în perioada de criză investitorii se duc în zone de protecţie. Oaza liniştită este dolarul. În perioadă de criză toţi omaneii speriaţi fug la dolar. Veniturile populaţiei suferă puţin din cauza euro, dar asta nu-i pe termen lung. În timpul apropiat, auro va începe iar să se aprecieze faţă de dolar. "

Pentru mâine, Banca Naţională a Moldovei a afişat un curs în creştere atât pentru dolarul emerican, euro, leul românesc, cât şi pentru rubla rusească.