ACTUALITATE

Proiectul de construcţie a autostrăzii Ungheni-Chişinău-Odesa bate pasul pe loc. Ce spun iniţiatorii ideii

post-img

Secretarul de Stat, Mihail Lupaşcu, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Institutului de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova (IDEP). Părţile au discutat despre oportunitatea construirii autostrăzii Ungheni-Chişinău-Odesa. Proiect care va continua efortul contribuabililor din România de a crea conectivitate sporită între două ţări din Parteneriatul Estic: Republica Moldova şi Ucraina prin coridorul European TEN-T cu infrastructură modernă.

Mihail Lupaşcu a menţionat că această autostradă va contribui la reducerea decalajului dintre regiuni facilitând creşterea investiţiilor şi a exporturilor.

„Apreciem dorinţa sinceră a celor şapte organizaţii obşteşti cu expertiză solidă de a contribui la fundamentarea unui cadru de cooperare bazat pe beneficii transparente şi de durată pentru coeziunea sporită a ambelor ţări din Parteneriatul Estic, Republica Moldova şi Ucraina, cu Uniunea Europeană”, a precizat Secretarul de Stat.

Reprezentanţii IDEP au menţionat că împreună cu grupul de lucru „Moldova Vrea Autostradă”, vor prezenta documentele necesare în atenţia Guvernului Republicii Moldova pentru a crea un cadru de cooperare bazat pe beneficii transparente pentru atragerea finanţării nerambursabile destinate acestui proiect.

„Vă rugăm să identificaţi instrumentul financiar disponibil pentru Republica Moldova în parteneriat cu România, care ar putea fi utilizat pentru finanţarea documentaţiei tehnice pentru întregul coridor Ungheni-Chişinău-Odesa. Realizarea documentaţiei tehnice în parteneriat cu colegii din România, va garanta realizarea unui document congruent pentru toate 3 ţări în procesul de planificare Moldova - România – Ucraina”, a menţionat Calestru Iurie, Manager de programe, IDEP Moldova.