ACTUALITATE

Primul război purtat într-o ţară cu reactoare atomice. Ucraina este cel mai mare generator de energie nucleară din Europa, după Franţa

post-img

Invazia Ucrainei de către Rusia se desfăşoară într-o ţară care deţine 15 reactoare atomice ce funcţionează aproape de capacitatea maximă, expunând a doua cea mai mare ţară ca număr de centrale atomice în funcţiune, din Europa, la potenţiale riscuri de siguranţă, anunţă Bloomberg.

Monitorii de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică au declarat joi seara într-un e-mail că sunt profund îngrijoraţi de situaţie şi rămân în contact cu autorităţile ucrainene de reglementare în domeniul securităţii nucleare.

La începutul zilei, forţele de securitate ale ţării au pierdut controlul asupra teritoriului din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, fără a suferi victime sau a deteriora structurile care conţin radiaţiile reziduale rămase de la topirea din 1986, a spus agenţia.

„Este de o importanţă vitală ca operaţiunile de securizare ale instalaţiilor nucleare din acea zonă să nu fie afectate sau perturbate în niciun fel”, a spus directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, citat de g4media.ro.

„AIEA monitorizează îndeaproape evoluţiile din Ucraina, cu un accent special pe siguranţa şi securitatea centralelor sale nucleare”, a mai punctat oficialul.

Ucraina este al doilea cel mai mare generator de energie nucleară din Europa, după Franţa. Energoatom, compania care administrează reactoarele, a declarat într-un comunicat că operaţiunile centralei au fost stabile chiar şi în timpul incursiunii militare a Rusiei.

În timp ce instalaţiile nucleare au mai fost atacate, în special un reactor irakian neterminat în 1981, precum şi unităţi de îmbogăţire iraniene în ultimii ani, este prima dată când războiul a fost purtat într-o ţară cu centrale atomice în funcţiune şi care se bazează pe aprovizionare constantă de energie electrică şi apă pentru asigurarea siguranţei acestora.Toate reactoarele Ucrainei au fost proiectate şi fabricate de producători ruşi.