ACTUALITATE

Percheziţii în apropierea frontierei cu România, într-un dosar de contrabandă cu ţigări destinate pieţei din UE

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), au efectuat, ieri, percheziţii, în cadrul unui dosar penal de contrabandă. Acţiunile au avut loc într-un depozit amplasat într-o localitate din imediata apropiere a frontierei de stat cu România.

În depozit au fost depistate 570 cutii, care conţineau 285 mii pachete de ţigări, iar alte 585 cutii cu 292 mii 500 pachete de ţigări au fost depistate în trei microbuze, cu numere de înmatriculare româneşti, care se aflau în acelaşi depozit.

Prin urmare, în total au fost depistate 1155 cutii, în care se aflau 577.500 pachete cu ţigări de marca „Ashima” fără timbru de acciz, ale căror preţ ar fi pe piaţa neagră de circa 500 mii EUR.

Partida depistată în microbuzele adaptate ascunderii mărfurilor, dar şi probatoriul acumulat pe dosar indică la pregătirea infracţiunii de contrabandă cu ţigarete fără timbru de acciz, spre statele Uniunii Europene. Toată marfa de tutungerie, mijloacele de transport şi cele financiare au fost ridicate şi se află în custodia organelor de drept. Aceasta urmează a fi supusă procedurilor legale de stabilire a provenienţei, corespunderii calităţii şi evaluării exacte.

Dat fiind faptul că în depozit au fost depistaţi patru cetăţeni ai Republicii Moldova, aceştia au fost supuşi percheziţionării, iar ca rezultat au fost ridicate inclusiv mijloace băneşti în sumă totală de aproximativ 11 mii EUR.

În aceeaşi zi, persoanele în cauză au fost reţinute pentru 72 de ore. Urmărirea penală este în plină desfăşurare, iar procurorii intenţionează să solicite în instanţa de judecată aplicarea măsurii preventive - arestul în privinţa celor patru persoane.

Potrivit legii penale, infracţiunea de contrabandă în proporţii deosebit de mari se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.