ACTUALITATE

Reacţia lui Pavel Filip la declaraţiile ambasadorului rus la Chişinău

Eu am solicitat la tribuna ONU retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului şi, fără precedent, am obţinut o rezoluţie ONU de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta este răspunsul pe care liderul PDM l-a dat la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA la declaraţiile ambasadorului Rusiei la Chişinău, care a spus că militarii ruşi nu vor pleca din regiunea transnistreană

Pavel Filip a spus că PDM rămâne în continuare pe aceeaşi poziţie, considerând-o un gest de responsabilitate.

„Colegii mei s-au implicat foarte activ în scoaterea celor 37 de posturi ilegale instalate de transnistreni. S-au deplasat la faţa locului Cristina Lesnic şi Alexandru Pînzari, au dat indicaţiile de rigoare şi vă asigur că posturile vor fi scoase, inclusiv cu implicarea noastră”, a spus liderul PDM.

Potrivit acestuia, Republica Moldova trebuie să persevereze pe calea cererii de retragere a trupelor ruse, în contextul Declaraţiei de la Istanbul din 1999, unde Moscova s-a angajat să facă acest lucru.

„Nu mă puteţi învinui pe mine. Dimpotrivă, în perioada mandatului meu, am obţinut controlul comun cu Ucraina pe segmentul transnistrean. Datorită bunelor relaţii cu ucrainenii, aceştia ne-au permis să instalăm vama şi Poliţia de Frontieră pe teritoriul Ucrainei”, a spus liderul PDM.

Pavel Filip a menţionat că pe parcusul anilor 2019 şi 2020 nu s-au înregistrat progrese în situaţia din stânga Nistrului.

Potrivit analistului Anatol Ţăranu, ambasadorul rus la Chişinău a transmis poziţia Kremlinului faţă de Republica Moldova.

„Republica Moldova este în sfera de interes a Federaţiei Ruse şi Kremlinul nu doreşte să îşi schimbe optica şi viziunea asupra acestei probleme. Având în vedere susţinerea pe care o are Dodon din partea Rusiei, asta înseamnă că această optică va fi însuşită de Igor Dodon, dacă va deveni preşedinte”, a spus analistul.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, prin alianţa care o face cu PSRM, PDM contribuie la realegerea lui Igor Dodon ca preşedinte, inclusiv la consolidarea punctului de vedere expus de ambasadorul Rusiei la Chişinău.