ACTUALITATE

Muzeul Casei Româneşti, creat într-o şcoală din zona Cernauţi, premiat la un concurs naţional din Ucraina

Muzeul Casei Româneşti, creat într-o şcoală din zona Cernauţi, a fost pe podium la un concurs naţional din Ucraina. A reuşit să impresioneze juriul, printr-o prezentare deosebită a unei eleve de clasa a 7-a, a tradiţiilor şi a obiectelor rămase de la strămoşi. La competiţie au participat 23 de şcoli din întreagă Ucraină, iar Casa Românească, cu toată zestrea sa, a trezit admiraţia tuturor.

ANASTIA MOSCAL, elevă: „Aici în casa mare găsim totul ce aveau buneii noştri, cămaşă, sumac, cătină, scoarţă, perne. În muzeul şcolii din Iordăneşti avem o icoană foarte veche, pictată din 1892.”

Anastasia Moscal, din satul Iordăneşti, Ucraina, este o iubitoare a tradiţiilor populare româneşti. Ea a prezentat juriului spaţiu românesc traditional din muzeul amenajat in incinta şcolii. Prezentarea s-a făcut on-line, alături de alte 22 de instituţii de învăţământ din Ucraina. Prezentarea elevei a impresionat juriul si muzeul şcolar Casa Românească, s-a clasat pe locul 3.

IRINA MOSCAL, mama Anastasie: „Acasă vorbim doar româneşte, este pasionată de bucatele tradiţionale româneşti.”

Casa Românească din Bucovina a fost admirată de ucranieni iar profesorii din Iordăneşti sunt mândri că reuşesc să le inspire elevilor dragostea faţă de istoria şi tradiţia românească.

ANA MARIA MALACU, profesor: „La orele de cerc le povestesc elevilor de istoria şcolii, istoria satului, a bisericii, le povestesc cum să păstreze uneltele din acest muezei, organizăm întâlniri cu maieştri populari din sat.”

În muzeu se află peste 800 de exponate colectate din sat sau găsite pe Valea Siretului. Se doreşte extinderea muzeului care reprezintă o punte de legătură între generaţii.

VASILE IONEŢ, directorul şcolii din Iordăneşti: „Mirosul acela, încăperea cum erau casele bătrâneşti. Copii vin cu plăcere. Cu clas aîntâi am avut o exercursie, le-am aprins lampa, cei aceea cum arde. Acum închipuiţivă că nu este lumină, calculator, internet. Vă place? – Nu place.”

Şcoala din Iordăneşti este cea mai noua din regiunea Cernăuţi. A fost data în folosinţă în 2018 şi aici învaţă peste 200 de copii.