ACTUALITATE

Mitropolitul Vladimir s-a adresat premierului Ion Chicu: Pentru noi atitudinea Guvernului este una îngrijorătoare şi cu totul inadmisibilă

post-img

Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, Vladimir s-a adresat printr-o scrisoare prim-ministrului Ion Chicu. Faţa bisericească constată „atitudine duşmănoase şi dispreţuitoare faţă de Biserica” pe care o conduce.

„Stimate domnule prim-ministru, iată că au trecut Sărbătorile Pascale: Învierea Domnului, Săptămâna Luminată, Paştele Blajinilor, Sărbători Sfinte pentru noi toţi, dar pe care le-am petrecut supuşi unor grave presiuni.
 

Cu mare îngrijorare constatăm că am fost expuşi unor drastice măsuri în perioada pascală: Sfinte Liturghii şi Săptămână Luminata fără participarea credincioşilor, şi Paştele Blajinilor fără acces la cimitire.
 

Preoţimea noastră, pe bună dreptate, ne întreabă pe noi cei din conducerea Bisericii lui Hristos din Republica Moldova, de ce am cedat atât de uşor, de ce am acceptat aceste măsuri drastice, având în vedere că alte state de pe mapamond nu au recurs la astfel de restricţii.

Prelatul spune că pe lângă ângă faptul că mai multe sfinte lăcaşe au primit amenzi de la 22500 la 70000 lei, în unul din ultimile comunicate ale Guvernului, a fost raportat că la data de 26.04.2020​​​​​​ Sfânta Liturghie a fost oficiată doar în 564 de sfinte lăcaşe, iar în 816 biserici nu s-a săvârşit serviciul divin.

„Pentru noi atitudinea Guvernului este una îngrijorătoare şi cu totul inadmisibilă. Biserica Ortodoxă din Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa sau o afacere care poate fi oprită pe timp de epidemie. Biserica Ortdoxă este o instituţie divino-umană care activează de două milenii spre binele oamenilor, chiar şi în timp de epidemii, lucru demonstrat în timp de secole”, se mai spune în adresarea Mitropolitului Vladimir.