ACTUALITATE

Lilian Carp cere verificarea informaţiilor potrivit cărora foştii procurori Viorel Morari şi Roman Statnîi ar fi deposedat de avere doi fraţi din Federaţia Rusă

După ce a cerut anchetarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, deputatul PAS, Lilian Carp, a făcut astăzi o nouă sesizare. El cere procurorului general interimar, verificarea informaţiilor dintr-o investigaţie jurnalistică, potrivit cărora, foştii procurori Viorel Morari şi Roman Statnîi ar fi deposedat de avere, prin şantaj, doi fraţi din Federaţia Rusă, ambii antreprenori. Morari neagă orice implicare în acest dosar.

Potrivit investigaţiei realizate de jurnaliştii unui post privat de televiziune de la Chişinău, omul de afaceri din Federaţia Rusă, Evgheni Kheyman îi învinuieşte pe foştii procurori anticorupţie că i-ar fi fabricat, în 2018, un dosar şi l-au lipsit de bunuri în valoare de aproape două milioane de euro.

LILIAN CARP, deputat PAS: „Aceştia susţin  că dosarul respectiv le-a fost fabricat de către foştii procurori anticorupţie, Viorel Morari şi Roman Statnîi, în favoarea unui grup criminal, condus de un fost deputat al Dumei de Stat a Federaţiei Ruse. În consecinţă, cei doi oameni de afaceri au petrecut patru luni de detenţie în izolatorul CNA, fiind şantajaţi să-şi redobândească libertatea, şi fiind lipsiţi de bunuri, în valoare de 1,800 mii euro, potrivit publicaţiei jurnalistice”.

Contactat de TVR Moldova, fostul procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie  a negat acuzaţiile şi spune că investigaţia jurnalistică a fost realizată la comandă. Potrivit lui, anterior, în baza unei anchete, Procuratura Generală nu a găsit justificarea acuzaţiilor ce i se aduc.

VIOREL MORARI, fost şef al Procuraturii Anticorupţie: "Informaţia prezentată de jurnalistul Gargaliuc este tendenţioasă şi denigratoare, aducând atingere a prezumţiei nevinovăţiei, atît a mea cât şi a colegului meu, Statnîi Roman. Procuratura Generală, sub conducerea lui Alexandr Stoianoglo, pe care l-am criticat continuu, privind activitatea defectuoasă a procuraturii generale, a investigat acest fapt, mai mult de un an jumătate şi în acest răstimp, mie fost procuror-şef al PA, nu mi-au fost aduse careva acuzaţii oficiale. Nu am nicio implicare în dosarul respectiv."

Pe 9 octombrie, tot în baza informaţiilor din mai multe investigaţii jurnalistice, adjunctul procurorului general - suspendat, Ruslan Popov, a fost reţinut, fiind urmărit penal de Procuratura Anticorupţie pentru îmbogăţire ilicită.