ACTUALITATE

IDEP Moldova, adresare către Angela Merkel: Preşedinţia germană la Consiliul UE are şansa istorică să contribuie la revenirea Republicii Moldova

post-img

Preşedinţia Germană la Consiliul UE are şansă istorică să contribuie la revenirea Republicii Moldova ca o istorie de succes a Parteneriatului Estic.Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova s-a adresat pe 1 iulie cancelarului german, Angela Merkel, care preia preşedinţia la Consiliul UE, cu scopul de a favoriza aprobarea programului ECIPES ( Coeziune Europeană prin programe de susţinere pentru cetăţeni, primării şi tineri)

Într-un comunicat de presă al IDEP se menţionează că programul ECIPES este dezvoltat de oameni simpli, pentru oameni simpli, susţinut de personalităţi şi instituţii notorii din UE.  De acest program vor beneficia 17% din populaţia Republicii Moldova, 50% primării şi două mii de tineri. Totodată, IDEP Moldova s-a adresat repetat autorităţilor din UE27 cu scopul de a informa despre programul ECIPES, solicitând respectuos facilitarea aprobării programului, prin reprezentanţii pe care fiecare ţară a delegat în instituţiile Europene.

Programul ECIPES îşi propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022), tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere. Este vorba despre domeniul serviciilor, cu un sprijin în valoare de cinci mii de euro sau pentru producţie – cu un sprijin de 15 mii de euro, din care 12 mii de euro pentru achiziţionarea de echipamente sau utilaje.

De asemenea, vor fi susţinute primăriile din Moldova care sunt înfrăţite cu primăriile din UE şi organizează cel puţin o activitate comună pe an. Urmează să fie susţinut financiar un singur proiect de dezvoltare locală al cărui valoare totală nu depăşeşte 20 de mii de euro, cu maximum 10 mii de euro sprijin financiar al UE.

Un alt grup ţintă al proiectului sunt cetăţenii moldoveni. Urmează să fie acordat sprijin financiar pentru reînnoirea electrocasnicelor (frigider, maşină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro per cetăţean şi poate fi acordat o dată şi cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acţiuni susţin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE.

Programul ECIPES, a fost dezvoltat nu ca un proiect al unui ONG, ci ca o iniţiativă strategică a Comisiei Europene pentru Parteneriatul Estic, în primă fază – Republica Moldova, ulterior Ucraina şi Georgia.

„După această pandemie: cetăţenii vor rămâne fără muncă, IMM-urile vor fi afectate, municipalităţile şi tinerii se vor confrunta cu provocări foarte mari. Astfel, programul poate contribui la eficientizarea efectului sumelor alocate în cadrul Parteneriatului Estic. Cetăţenii vor avea nevoie de programe de sprijin concrete prin utilizarea tehnologiilor online, pentru a deveni beneficiari direcţi, rapizi, concreţi şi cu impactul necesar – sprijin european în locuinţă, afaceri şi localitatea în care locuiesc cetăţenii. Această platformă dezvoltată de Comisia Europeană va deveni primul proiect de coeziune între cetăţenii moldoveni şi contribuabilii din UE”, menţionează IDEP în comunicatul de presă.