ACTUALITATE

Grădiniţa din satul Visoca, raionul Soroca, renovată graţie suportului României

Grădiniţa din satul Visoca, raionul Soroca, şi-a redeschis larg uşile pentru picii din localitate. Instituţia preşcolară nu a funcţionat mult timp din cauza stării sale avansate de degradare. Însă a fost reconstruită cu sustinerea financiară a Guvernului României, care a alocat pentru lucrările de renovare 1 mln de lei.

Datorită sprijinului financiar oferit de România, grădiniţa "Prichindel" din satul Visoca funcţionează din nou după o pauză de 27 de ani. Pentru ca picii să poate frecventa grădiniţa, au fost făcute reparaţii capitale.

TATIANA DABIJA director, grădiniţa "Prichindel": „Avem o gradinita spatioasa, sunt incadrate 5 grupe de copii, 68 de copii, e perioada de acomodare”.

Vestea redeschiderii instituţiei a fost ca o gură de oxigen pentru părinţi, întrucât erau nevoiţi să-şi ia copiii la serviciu sau să-i lase fără supraveghere acasă. Acum însă au răsuflat uşurat, după ce au aflat că de acum încolo, copiii lor vor fi în siguranţă.

LIVIA ŞINDIRINSCHI, mamă: „Suntem foarte bucurosi, noi, parintii trebuia sa stam langa copii, conditiile sunt foarte bune, bucurosi pentru gradinita care s-a deschis”.

ANGELA DUMITRAŞ educatoare: „Grupa este spatioasa, dotata cu materialele didactice, sunt bucurosi parintii ca pot sa-i lase in siguranta”.

Şi copiii sunt fericiţi că în sfârşit pot merge la grădiniţă. Terenul de joacă din curtea instituţiei este spaţiul preferat al micuţilor dornici să înveţe lucruri noi.

ANGHELINA preşcolar: „Imi place la gradinita si ne da mancare gustoasa”.

Pe lângă renovarea clădirii, precum schimbarea acoperişului şi restaurarea faţadei, instituţia a fost adaptată standardelor moderne. În prezent, grădiniţa este frecventată de 68 de copii.

TATIANA DABIJA director, gradiniţa "Prichindel": „Avem o bucatarie bine dotata, cuptor functional. Acum suntem in perioada de adaptare, pranzul nu e pregatit, dejunul l-au servit.

GRIGORE PLEŞCA primar, satul Visoca, Soroca: „Aici este blocul unde este spaltoria, se face curatenie”.

Lucrările de renovare au fost făcute graţie sprijinului financiar de 1 mln de lei din partea Guvernului României şi unei alocări de 800 de mii lei din partea Guvernului Republicii Moldova.

GRIGORE PLEŞCA primar, satul Visoca, Soroca: „In total, proiectul fiind de 3.280.000.Guvernul Romaniei de la bun inceput a sarit in ajutor pentru a face conditii”.

Din anul 2014 şi până în prezent, Guvernul României a oferit Republicii Moldova aproape 30 de milioane de euro pentru renovarea a peste 1100 de grădiniţe.