ACTUALITATE

De săptămâna viitoare, şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor funcţiona în regim online

De săptămâna viitoare, şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor funcţiona în regim online. Ordinul a fost dat de ministrul Educaţiei, Anatolie Topală, din cauza situaţiei tensionate din zonă. Ordinul este valabil pentru perioada 3 – 10 mai.

Administratorii instituţiilor de învăţământ din regiunea transnistreană spun că au primit aseară ordinul. Unii cred că decizia era necesară pentru a asigura siguranţă copiilor şi nu doar.

RAISA PĂDUREAN director, Liceul Lucian Blaga din Tiraspol: „Eu cred că este o decizie bună. Avem la fiecare colţ oameni înarmaţi şi ştiţi avem copii care vin şi de la distanţă, din satele din apropiere, şi nimeni nu dă garanţie că nu poate să se producă ceva. E pentru siguranţa copiilor, mai ales. Luând în consideraţie că şi şcolile ruseşti vor fi online demult s-a anunţat, de când a fost explozia, că ei vor activa până la finele lunii mai”.

Alţii consideră decizia inoportună pentru că va duce la îngreunarea procesului educaţional pentru elevii care se află în pregătiri pentru examenele finale.

ELEONORA CERCAVSCHI director, Liceul "Ştefan cel Mare" din Grigoriopol: „Nu era cazul să fim trecuţi online pentru că dacă vom opri şcolile de fiecare dată când vor lătra câinii la lună o să fie cam problematic ca copii să susţină examenele. Ce s-a întâmplat în Transnistria? Nimic. O joacă de băieţi. Dar de ce noi şi de ce ne temem? Noi suntem acasă, pe pământul nostru. Noi nu suntem înarmaţi”.

În regiunea transnistreană este cod roşu de alertă teroristă după o serie de explozii care au afectat clădirea Serviciului de Securitate din Tiraspol, şi două antene de comunicaţie ale centrului de radio şi televiziune "Maiak". În zona separatistă funcţionează 7 instituţii de învăţământ cu predare în limba română.