ACTUALITATE

Cel mai mare avion din lume, ANTONOV 225, a fost distrus în urma unor bombardamente pe aeroportul Gostomel de lângă Kiev

post-img

Antonov 225, cel mai mare avion din lume, a fost distrus duminică în urma unor bombardamente care au avut loc pe Aeroportul Antonov, de lângă Kiev.

Sediul companiei ucrainene Antonov, cea care deţine avionul, se află în apropierea Kievului. Conform Radei Supreme de la Kiev, concernul de stat din industria armamentului din Ucraina, Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc (se afla într-un hangar).

"Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene - legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Gostomel, lângă Kiev", a precizat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook, conform Reuters.

Conform estimărilor, restaurarea avionului ar putea costa peste 3 miliarde de dolari şi va lua mult timp. Forţele ucrainene şi cele ruse s-au luptat constant în zonă în ultimele zile pentru a cuceri poziţia dominantă a Aeroportului Hostomel.

Uriaşul Antonov 225 a fost la Bucureşti, pe Aeroportul Otopeni, în 2021

Giganticul Antonov AN-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, s-a aflat şi pe Aeroportul Otopeni în data de 7 octombrie 2021 (prima şi singura dată).

Avionul cu 6 motoare, o lungime de 84 de metri şi o anvergură a aripilor de 88,4 metri este unicat în lume, fiind folosit pentru transporturi comerciale de gabarit depăşit, de până la 250 de tone şi a fost singura dată când a aterizat la Bucureşti.

Este propulsat de şase motoare, iar primul zbor al său a avut loc la 21 decembrie 1988. În serviciul comercial se mai afla un singur avion de acest tip, înmatriculat UR-82060, şi era disponibil pentru transporturi comerciale de gabarit depăşit, de până la 250 tone.

Un al doilea avion AN-225 a fost parţial construit la sfârşitul anilor ’80, însă nu a fost finalizat din motive financiare. Unicul AN-225, operat de producătorul de avioane Antonov, nu zbura regulat. În decursul ultimilor ani a efectuat doar câteva zeci de zboruri.

Avionul are o lungime de 84 de metri, înălţime de 18.1 metri, iar anvergura aripilor este de 88.4 de metri. AN-225 poate transporta o încărcătură de până la 250 de tone şi poate decola cu o masă totală de 600 de tone.

Antonov este o companie ucraineană specializată în construirea de aeronave foarte mari. A fost fondată pe 31 mai 1946, de către Oleg Antonov. Printre avioanele construite se numără şi celebrele Antonov An-225 şi Antonov An-124.