ACTUALITATE

Ce spune preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, despre modificarea Art.13 din Constituţie cu privire la limba română

„Credeţi-mă pentru mine limba română e română şi decizia Curţii Constituţionale prin care s-a decis că limba română e română rămâne în vigoare”, a spus preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, când a fost întrebat despre posibilitatea modificării de către Parlament a Art.13 din Constituţie, cu privire la limba română.

„Eu văd apelurile care au apărut în spaţiul public, nu e vorba doar de AŞM, ci şi lideri de opinie, ş.a.m.d. Întrebarea întrebătoare este dacă sunt voturile necesare pentru a schimba.

Credeţi-mă pentru mine limba română e română şi decizia Curţii Constituţionale prin care s-a decis că limba română e română rămâne în vigoare. Acum, ca să facem noi un exerciţiu, neavând certitiudinea că există numărul necesar de voturi eu mă întreb dacă nu am da apă la moara celor care au alergie de la limba română şi să le dăm un prilej să jubileze iar.

Eu zic ca noi să facem tot posibilul ca să încercăm să găsim aceste voturi. Acum, cât e de real lucrul acesta e altă întrebare şi să creăm condiţii pentru a promova limba română, inclusiv pentru a o studia, să fie studiată de alolingvi, asta e sensul adevărat, prin asta va deveni limba română mai acceptată, mai iubită, mai înţeleasă şi pusă în valoare.

Şi aici e rolul nostru, a statului, a celor care suntem acum la guvernare şi noi vom face acest lucru. Avem de muncit şi pe palier politic, dar şi pe palier guvernamental pentru a reda acea valoare care o merită limba română”, a spus Igor Grosu”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii.

Academia de Ştiinţe a R.Moldova a lansat un apel în adresa preşedintelui Maiei Sandu, prim-ministrului Natalia Gavriliţa şi preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, prin care susţine modificarea limbii de stat în Constituţie, numind-o limba română. Astăzi Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina a anunţat  că sprijină Apelul lansat la Chişinău pentru necesitatea modificării art. 13 din Constituţia R. Moldova privind limba română.