ACTUALITATE

Alecu Reniţă: Problema Nistrului este una de securitate naţională şi regională

post-img

Problema râului Nistru este una de securitate naţională şi regională. În prezent din fluviu beau apă aproximativ opt milioane de oameni şi interesul autorităţilor Republicii Moldova şi Ucraina trebuie să fie de a păstra Nistrul ca sursă de apă pentru aceşti oameni.

Declaraţia a fost făcută de Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR MOLDOVA.

„În caz dacă dispare Nistrul în urma unei aventuri sau a unui proiect antiecologic, aceste opt milioane de oameni trebuie să-şi ia traista în spate şi să caute un refugiu”, a spus Alecu Reniţă. Potrivit lui, faptul că acum se cere şi intervenţia Uniunii Europene în problema construirii de către Ucraina a şase hidrocentrale pe râul Nistru, deschid posibilităţi reale de a întoarce fluviul celor două popoare.

Alecu Reniţă afirmă că acest complex de hidrocentrale pe care Ucraină îşi propune să-l construiască pe Nistru, în proiectului lui, prevede o capacitate de două ori mai mare decât are fluviul. „El de la bun început a fost gândit greşit”, susţine preşedintele Mişcării Ecologiste.

Iuliana Cantaragiu, expertă în cadrul Centrului Naţional de Mediu, spune că istoria trebuie să înveţe Republica Moldova că în relaţia cu Ucraina să fie mai precaută şi să nu creadă orice promisiune pe care o oferă statul vecin. Potrivit ei, acum este necesar ca să fie consultat cu publicul acordul care se pregăteşte să fie semnat între Republica Moldova şi Ucraina.
În ceea ce priveşte hidrocentrala de la Novodnistrovsk, Iuliana Cantaragiu spune că, la fel, trebuia să existe un studiu de impact asupra mediului, dar el nici până în prezent nu există şi, în consecinţă, hidrocentrala s-a extins.

Potrivit expertei, actualmente Republica Moldova nu poate influenţa în niciun fel nivelul apei râului Nistru care ajunge pe teritoriul ţării, volumele de apă fiind determinate de către partea ucraineană.

Premierul Pavel Filip a declarat recent că a primit asigurări de la omologul său ucrainean că nu va fi construită nicio hidrocentrală pe râul Nistru fără acordul Republicii Moldova şi fără a fi gata studiul privind valoarea impactului asupra mediului.