SOCIAL

Fabrica de brânzeturi din Cahul, în prag de faliment

Pandemia a afectat grav multe sectoare din economia Republicii Moldova. Jurnalistii de la Ziuadeazi.md spun că angajaţii fabricii de brânzeturi din Cahul nu şi-au primit salariile de un an iar oamenii se plâng că muncesc zi de zi dar nu îşi mai pot întreţine familiile. Directorul recunoaşte că fabrica are mari datorii şi este în prag de faliment, iar pandemia a înrăutăţit şi mai mult situaţia.

Conform jurnaliştilor de la ziuadeazi.md, cei peste 50 de angajaţi ai fabricii fabricii de brânzeturi din Cahul au ajuns la culmea disperării şi de aproape un an muncesc pe gratis.

„Care din martie nu a primit, tot ne hrăneşte că ne va da. Anul nou am stat fără salariu, opt martie fără salariu. Vine paştele, de semănat tot fără salariu.
Un an de zile stăm fără salarii. Soţia nu lucrează, doar eu lucrez şi trăim fără bani”.

În ultimii anii fabrica a ajuns într-o situaţie fără precedent, din cauza problemelor financiare angajaţii nu mai sunt siguri dacă mâine vor mai putea munci sau vor găsi uşile încuiate când vor veni la muncă.
„Decât să rămânem fără lucru. Vrem să lucrăm, să aducă lapte şi să lucrăm. Să fie cum a fost. Lapte natural, produse naturale, pe lângă noi lucrează şi fermele
Nimic nu se schimbă spre bine şi păcat că fabrica din Cahul produce tot curat doar din lactate, nici un fel de chimie. Şi mie jale de copii noştri că noi îi hrănim cu lactatele care le producem”.

Directorul fabricii spune că problemele au început în urmă cu câţiva ani şi s-au agravat de la începerea pandemiei. Sunt datorii de peste cinci milioane de lei şi nu mai pot fi plătiţi furnizorii.

NICOLAE OLTEANU, director, Fabrica de Brânzeturi, Cahul: Am venit către consiliu cu un demers să acorde trei milioane jumate, consiliu a acordat două milioane care au fost o garanţie bancară să putem ridica un credit. Conturile erau blocate, am avut posibilitatea să deblocăm conturile pe 23 decembrie şi nu am putut ridica creditul.

Fabrica nu a primit credite pentru că se află în grupa de risc. Un parteneriat public privat ar putea fi o soluţie de redresare. Conform ziariştilor din presa locală, cei peste 50 de angajaţii ai fabricii riscă să rămână fără loc de muncă. Întreprinderea a fost fondată de consiliu raional şi ar fi acumulat datorii din cauza managementului defectuos.