Justiție

Arest pentru funcționarii din Orhei

video

O angajată a Primăriei Orhei a fost plasată în arest la penitenciar pentru 30 de zile, iar alte trei funcţionare vor petrece aceeaşi perioadă în arest la domiciliu. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, la cererea procurorilor. Cele patru au fost reţinute vineri într-un dosar de corupție și încălcarea modului de gestionare a banilor pentru partidele politice şi alte fonduri electorale. Cele patru femei se declară nevinovate.

Prima adusă în faţa magistraţilor a fost secretara primăriei municipiului Orhei, pentru care procurorii au cerut arest la domiciliu. Ea nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor, iar avocatul ei a declarat că pledează nevinovată.


VADIM BANARU, avocat: „Persoanele sunt nevinovate. Asemenea fapte care se pretind nu au avut loc şi este un dosar politic. Am optat pentru eliberarea persoanei, pentru că nu sunt temeiuri de a fi reţinută. Reţinerea a fost ilegală”.


Procurorii au cerut arest în penitenciar doar pentru o specialistă în domeniul protecţiei minorilor, care este şi consilier raional. În timp ce era escortată de mascaţii CNA, ea a spus că e nevinovată şi chiar i-a înjurat pe jurnalişti.

SERGIU MORARU, avocat: „Nici angajatorul, nici alte persoane nu au invocat că nu era la serviciu, că nu-şi face bine treaba. La fel, nu este indicat că ar fi primit sau obţinut careva beneficii ca să voteze”.


Nici celelalte două angajate ale primăriei nu îşi recunosc vreo vină. Avocaţii lor spun că vor face contestaţie la Curtea de Apel Chişinău.


INA PERŢU, avocat: „Au cerut arest la domiciliu şi am optat pentru control judiciar ca să nu fie chiar nicio măsură, deoarece clienta nu se consideră vinovată”.


DUMITRU MARCO, avocat: „Ea pledează nevinovat şi nu a dat declaraţii la moment. Ori este inutil acum să nege acuzaţiile. Ori este o lipsă totală de probe”.


Şi procurorul de caz a fost zgârcit în declaraţii.


„- Informaţiile o să le luaţi din comunicatul care va fi publicat. Vă mulţumesc! O zi frumoasă! - Domnule procuror, să ne spuneţi de ce este necesar ca ele să fie plasate în arest... - Să mă repet? Vă rog frumos! Mulţumesc! - Dar de ce sunt acuzate doamnele?”.


Vă reamintim că, vineri, anchetatorii au făcut percheziţii la primăria Orhei și în alte instituţii pentru a strânge probe într-un dosar de corupție și încălcare a modului de gestionare a banilor pentru partidele politice şi alte fondurilor electorale. Există informaţii că persoanele suspectate ar fi primit bani în mod ilegal de la o grupare infracţională pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu favorizând o formaţiune politică. Cercetările au vizat 18 persoane, printre care şi primarul și viceprimarul din Orhei, arhitectul-șef, agenți și consilieri. Primarul Tatiana Cociu şi celelalte persoane vizate au fost citate la Centrul Naţional Anticorupţie. Cociu a declarat atunci că percheziţiile sunt o răfuială politică. Reprezentanţii CNA nu au oferit detalii despre sumele de bani sau alte probe ridicate.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter