Actualitate

Alternative în educație

video

La început de an școlar, centrele de creație din Chișinău au atras deja aproape 14 mii de copii. Și in școlile sportive vin peste 5800 de tineri, printre care şi refugiați din Ucraina, pentru a-și dezvolta abilităţile fizice. Activitățile extracurriculare sunt sprijinite și promovate de Direcția Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău.

La Centrul de Creație Floarea Soarelui din Chișinău sunt disponibile peste 100 de cercuri educative. Peste 1300 de copii participă la activități precum dansul, muzica și artele plastice.


„Fac de doi ani deja canto. Ador fiecare lecţie. Se petrece foarte plăcut şi simt că foarte mult mă apreciază profesorii”.


VICTOR DUMBRĂVEANU, conducător cerc educativ: „Le plac activităţile din Centrul de Creaţie, au şi piese solo, cântăm şi în grup. Ieşim la diferite evenimente în oraş. Am fost şi în România”.


La mare căutare este si Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști, unde peste 1500 de copii sunt invatati să descopere secretele florei şi faunei. Centru are insă si alte oportunități pentru activitati extrascolare.


„Merg la design digital. E foarte interesant şi chiar îmi place deoarece îmi pun creativitatea în mişcare la ceva care mă poate ajuta în viitor. Mie imi place aici, facem lucrări diverse. Sunt cercuri de informatică, chitară, creaţie. E distractiv”.


Activitățile de la centrele de creatie sunt deschise copiilor începând de la vârsta de 6 ani, iar printre cei care le frecventează sunt și tineri refugiați din Ucraina.


CEZARA CORNIENCO, director, Centrul Orăşenesc al Tinerilor Naturalişti: „Pe bază permanentă avem 81 de copii din Ucraina care frecventează centrul nostru, dar ocazional pentru anumite activităţi, evenimente, întruniri, avem peste 300 de familii refugiate care ne vizitiază cel puţin odată pe lună”.


Bugetul pentru acest an destinat centrelor de creaţie din Chişinău seste de aproape 77 de milioane de lei.


ANDREI PAVALOI șef adjunct, Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport: „Aici vorbim inclusiv despre salarizarea, vorbim despre întreţinerea centrelor. Absolut tot ce ţine de buna funcţionalitate a centrelor extraşcolare. Atunci când vorbim despre şcolile sportive suma este de 98,5 milioane de lei,la fel este salarizarea, întreţierea instituţiilor şi cantonamentele”.


În Chișinău, sunt 13 de școli sportive și 14 centre de creație, gratuite pentru elevi. Cheltuielile sunt acoperite de bugetul municipal.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter