Romania La Zi

Preşedintele Klaus Iohannis a numit noul ambasador al Românei la Uniunea Europeană

post-img

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru numirea noului ambasador al României pe lângă Uniunea Europeană. Iulia Raluca Matei este diplomat de carieră, până în prezent secretar de stat pentru Afaceri Europene în MAE.

„Decret privind acreditarea doamnei Iulia-Raluca Matei în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Potrivit informaţiilor publicate pe pagina ministerului de Externe, Iulia Raluca Matei a fost numită în funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Europene la data de 8 noiembrie 2019. Este diplomat de carieră din anul 2003 şi a parcurs toate etapele profesionale până la gradul diplomatic de ambasador, pe care îl deţine în prezent. Cariera sa diplomatică a fost asociată în mod constant de relaţiile cu Uniunea Europeană şi statutul României de stat membru al Uniunii Europene. 

Înainte de numirea în funcţia de secretar de stat, a deţinut, începând cu aprilie 2013, funcţia de director general adjunct şi ulterior, din 2016, director general al Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În această calitate, a fost responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE, atât din perspectiva rolului Ministerului Afacerilor Externe de coordonator al sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, cât şi a dialogului politico-diplomatic bilateral cu statele membre ale Uniunii Europene.

A absolvit, în anul 2001, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţia franceză, din cadrul Universităţii Bucureşti şi ulterior, a obţinut o diplomă de master în instituţii şi politici UE, la Institutul de Studii Europene din cadrul Universităţii Libere din Bruxelles.

A participat la numeroase cursuri de formare în domeniul relaţiilor internaţionale şi afacerilor europene. Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză.