SOCIAL

Astăzi este Ziua Mondială a Stomatologului, dedicată Sfintei Apollonia - patroana suferinzilor de dureri de dinţi

Astăzi e Ziua Mondială a Stomatologului. E o zi dedicată Sfintei Apollonia, - patroana suferinzilor de durere de dinţi, care s-a ocupat de îngrijirea celor săraci, bolnavi, necăjiţi şi înfometaţi. De Sărbătoarea lor profesională dentiştii şi medicii stomatologi au un prilej în plus să îndemne oamenii să-şi protejeze dantura şi să se adreseze la timp medicului.

Medicii stomatologi spun că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac oamenii cu probleme dentare, e că apelează la serviile medicale doar în cazuri extreme. Specialiştii amintesc că o simplă carie, dacă nu e tratată la timp, poate distruge dantura atât de grav, încât să fie nevoie de intervenţii chirurgicale.

Pe termen lung, problemele dentare pot afecta inima, rinichii, pancreasul, stomacul şi articulaţiile.

DUMITRU SÎRBU, chirurg oro-maxilo-facial: La teritoriul oro-maxilo- facial putem observa o creştere a nivelului de boli din regiunea respectivă. Vedem mai multe chisturi, mai multe tumori. Sunt acele boli, afecţiuni care aşteaptă cu timpul şi se dezvoltă tot mai mult”.

Aceste afecţiuni de obicei nu dau semne de durere, astfel poţi ajunge uneori la medic când tumoarea deja a avansat.

DUMITRU SÎRBU, chirurg oro-maxilo-facial: „Iată de exemplu la madibulă vedemo formaţiune destul de mare extinsă. Este un chist voluminos care deja a ieşit deja din limita mandibulei, creând deformaţii, dificultăţi de funcţionare, pacientul nu poate deschide gura, suprainfectează.  Este o rezecţie a mandibulei şi înlocuită cu o placă reconstructivă din titan”.

În Republica Moldova este dezvoltat pe larg turismul stomatologic, spune Dumitru Sîrbu, iar aparatajul modern îi determină pe cei stabiliţi peste hotare să revină acasă pentru a se trata.

DUMITRU SÎRBU, chirurg oro-maxilo-facial: „Sunt foarte mulţi pacienţi care revin la noi în ţară inclusiv băştinaşi noştri precum şi cei străini vin la noi pentru a efectua tratamente stomatologice. Aceasta demonstrează că nivelul de asistenţă stomatologică la noi în ţară este la un nivel foarte înalt. La fel se bucură de popularitate discipolii noştri care activează î alte ţări, inclusiv în România”.

Ziua Internaţională a Stomatologului a fost sărbătorită prima dată în anul 1984 la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale a Stomatologilor.