ECONOMIC

R. Moldova şi Comisia Europeană vor semna un acord de finanţare pentru gestionarea crizei energetice

post-img

Comisia Europeană ar urma să ofere Republicii Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic.

Astăzi, Comisia politică externă şi integrare europeană a avizat pozitiv iniţierea negocierilor şi semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului şi rezilienţei pentru Republica Moldova”.   

Mijloacele vor fi oferite sub formă de asistenţă nerambursabilă în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională – Europa Globală.

Scopul acordului este de a atenua impactul social-economic urmare a creşterii preţurilor la gazele naturale, de a spori capacitatea Guvernului în a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum şi redresarea social-economică pe termen lung, securitatea energetică şi tranziţia energetică în Republica Moldova.

Suma urmează a fi debursată, într-o singură tranşă până la finele lunii curente. Iniţiativa de a încheia acordul aparţine Comisiei Europene.