Social

Criză de specialiști în domeniul IT

Criză de specialiști în domeniul IT
Sursa video: TVR MOLDOVA

Companiile IT din Republica Moldova se confruntă cu o criză acută de specialişti. Experţii vorbesc despre un dificit de mii de angajați, chiar dacă salariul mediu în acest domeniu este de peste 30 de mii de lei, adică cam 1500 de euro. Universităţile pregătesc aproape 1200 de specialişti pe an, un număr încă mic pentru cererea de pe piața muncii.

Domeniul IT este în plină dezvoltare iar autoritățile spun că în Republica Moldova activează în jur de 2000 de companii. Sunt în jur 30 de mii de IT-işti angajaţi dar ar fi nevoie de mult mai mult. Cei mai buni specialişti pleacă peste hotare sau aleg să lucreze de la distanţa pentru companiile străine.

ANA CHIRINŢA, director, Asociaţia Companiilor din Domeniul TIC: „ Avem o parte de persoane care finisează, dar care nu este suficient este extrem de greu să găseşti cadre în domeniul IT. În R. Moldova în IT parc sunt o mie de companii, dacă în fiecare an absolvesc peste o mie de persoane, asta înseamnă un specialist pentru companie.”

Universităţile nu reuşesc să acopere criza forţei de muncă. De pe băncile facultăţii ies peste o mie de absolvenţi însă nu toţi sunt suficient de bine pregătiţi.

Anul trecut pentru absolvenţii de liceu au fost  puse la dispoziţie puţin peste 600 de locuri finanţate din bugetul de stat, la specialităţile din domeniul IT.  Ceilalţi doritori a trebuit să-şi plătească taxa de studii, care au fost în jur de 9.000 de lei. În acest an, ministerul Educaţiei anunţă că vă mări numărul de locuri la buget.

DOINA USACI, reprezentant Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Majorăm locurile bugetare, vorbesc de comanda de stat, în fiecare an îl majorăm în măsura posibilităţilor avem anumite limite bugetare şi trebuie să respectăm  bugetul aprobat.”

Cele opt universităţi din Republica Moldova care pregătesc specialişti IT duc lipsă de laboratoare performante, mentori şi resurse financiare. Chiar şi Universitatea Tehnică din Moldova, care pregătește mai bine de jumătate dintre absolvenţii IT, este mai puţin atractivă în comparaţie cu universitățile din străinătate.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică de Stat: „Am ajuns la etapa în care avem nevoie de resurse suplimentare, în prezent finanţare învăţământului este foarte slabă. Să avem acel buget de dezvoltare nu de supraveţuire  pe care din păcata astăzi îl au universităţile.”

IRINA ORIOL, coordonator adjunct, TEKWILL: „Avem şi necesitatea perfecţionării cadrelor, profesorilor tinerii care ar putea contribui la modernizare.”

Volumul de export al industrieri IT în Republica Moldova a fost de 350 de milioane de dolari, în 2021, și reprezintă aproape 25 la sută din totalul  exportului de servicii. Principale pieţe de export sunt Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada şi SUA.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter