Social

Patru elevi din R. Moldova au obţinut câte trei note de 10 din oficiu la sesiunea de Bacalaureat

Patru elevi din R. Moldova au obţinut câte trei note de 10 din oficiu la sesiunea de Bacalaureat

În acest an, patru elevi din Republica Moldova au obţinut câte trei note de 10 din oficiu la sesiunea de Bacalaureat. Astfel că vor susţine doar un singur examen. Trei sunt din municipiul Chişinău şi unul din Bălţi. Elevii susţin că nu există o cheie magică a succesului. Doar munca şi perseverenţa i-au ajutat să obţină aceste rezultate.

Mihai Eşanu are 19 ani şi e absolvent al Liceului Teoretic "Orizont" din Chişinău.


MIHAI EŞANU, elev, Liceul Teoretic "Orizont": „La Matematică şi Informatică sunt eliberat din motivul că am obţinut rezultat la olimpiada republicană şi la Limba Engleză că am dat examenul Toefl. La Matematică am obţinut locul trei anul acesta, iar la Informatică locul doi”.


Tânărul deja a fost admis la o prestigioasă universitate din Statele Unite ale Americii, unde va pleca în august. Până atunci, Mihai se pregăteşte de olimpiada internaţională de matematică şi informatică.

MIHAI EŞANU, elev, Liceul Teoretic "Orizont": „A fost un proces lung care a durat cred câteva luni. Am scris eseuri, mi-am pregătit dosarul şi în martie am primit răspuns. Eu întotdeauna încerc să mă ţin ocupat. Deobicei nu am perioade când sunt complet liber. Este important un lucru să începi să-l dezvolţi şi acest lucru poate să îşi deschidă multe căi”.


Şi colegul său de liceu, Constantin, a avut succese remarcabile la olimpiadele republicane, ceea ce i-a garantat trei note de 10 din oficiu la Matematică, Limba Engleză şi Biologie.


CONSTANTIN BABUC, elev, Liceul Teoretic "Orizont": „Reuşesc şi să merg în fiecare zi de luni la un concurs de jocuri intelectuale împreună cu o echipă de colegi şi în weekend să ies cu prietenii. În paralel cu orele de studiu fie merg la cercurile de matematică din cadrul şcolii, fie studiez biologia acasă şi mă strădui să le îmbin”.


Vrea să-şi continue studiile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Chişinău.


CONSTANTIN BABUC, elev, Liceul Teoretic "Orizont": „Din toate disciplinele reale biologia cel mai mult mă pasionează, însă dacă voi face biologia aici, nu ştiu ce posibilităţi de angajare voi găsi aici. În schimb, în medicină avem universităţi destul de bune, avem locuri de muncă asigurate şi voi începe cel puţin aşa. Dacă va fi plăcere, vor fi rezultate şi motivaţie. Pentru bacalaureat, elevii nu trebuie să se streseze atât de mult”.


Patricia este singura fată din cei patru candidaţi care se bucură de trei de 10 din oficiu. Eleva va susţine doar examenul la alegere. Deşi e la profilul umanist, a ales matematica.


PATRICIA CARAMAN, elevă, Liceul Teoretic Republican "Aristotel": „Eu îi îndemn să înceapă să studieze câte un pic dar din timp. Dacă laşi totul pe ultima săptămână eşti şi obosit şi inspiraţia nu mai vine. În parcursul meu au fost şi eşecuri şi dezamăgiri, însă rolul profesorului, pe lângă faptul că m-a direcţionat a fost şi un susţinător, cel care m-a îndemnat să merg mai departe, să nu renunţ”.


Are planuri măreţe însă viitorul nu şi-l vede acasă, în Republica Moldova.


PATRICIA CARAMAN, elevă, Liceul Teoretic Republican "Aristotel": „ Îmi doresc foarte mult să devin pilot. Îmi doresc să urmez o Academie de Aviaţie. Îmi dau seama că sunt foarte multe provocări, însă eu sunt pregătită să le încerc pe toate şi să le depăşesc”.


Sesiunea de bacalaureat 2024 se desfăşoară în perioada 4-21 iunie în 93 de centre. La examene s-au înscris peste 18 mii de candidaţi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter